Topul fondurilor mutuale. Vedeti aici în ce ar fi trebuit sa puneţi banii ca să aveţi un câştig de 16% pe primele patru luni, adică anualizat 56%

Autor: Roxana Pricop 03.05.2011
Pariul pe acţiunile celor cinci SIF-uri a propulsat fondul de acţiuni BCR Expert pe primul loc în topul celor mai performante fonduri mutuale, cu un randament de 16,6% în primele patru luni ale acestuia an.


Fondul de acţiuni BCR Expert, cu active de 15,9 mil. lei şi gestionat de societatea de administrare Erste Asset Management, a încheiat primele patru luni din an cu un randament de 16,6%, cel mai ridicat din industria fondurilor mutuale, investind cea mai mare parte din active în acţiunilor celor cinci SIF-uri, OMV Petrom (simbol bursier SNP) şi BRD.

La finele anului trecut, fondul avea o expunere de 10% din active pe acţiunile SIF Moldova (SIF2), de 7,67% pe acţiunile BRD şi de 7,1% pe titlurile SIF Oltenia (SIF5), potrivit celor mai recente raportări emi­se de administrator. Ac­ţiu­nile SIF2 au crescut cu peste 18% în primele patru luni, cele ale BRD cu peste 20% iar cele ale SIF5 cu 19,3%. Principalul indice al Bursei de la Bucureşti - indicele BET - a crescut cu 10,3% în primele patru luni, iar indicele BET-FI, care cuprinde cele cinci SIF-uri şi Fondului Proprietatea, cu 14,3%.

Mare parte din acest avans a fost înregistrat în primul trimestru, pentru că în luna aprilie piaţa de acţiuni a suferit uşoare corecţii, de minus 0,11% pe indicele BET şi de minus 4,87% pe indicele BET-FI. "Am anticipat corecţiile din luna aprilie şi ne-am redus expunerea pe acţiunile Fondului Proprietatea. SIF-urile în particular şi sectorul financiar în ansamblu rămân însă o miză importantă pentru acest an. Fondul Proprietatea rămâne o ţintă de investiţii pe termen mediu şi lung, dar în acest an considerăm că va exista o presiune pe preţ, astfel că ne-am redus expunerea", a spus Dragoş Neacşu, preşedintele Erste Asset Management.

Pe locul secund în topul performerilor se situează două fonduri de indice administrate de societatea Certinvest, respectiv XT Index - construit după indicele bursier al celor mai lichide 25 de companii, cu un randament de 15,25% în primele patru luni şi BET-FI Index cu 14,8%. Cele două fonduri investesc cea mai mare parte din active în acţiunile companiilor din structura celor doi indici. Oficialii Certinvest nu au putut fi contactaţi până la închiderea ediţiei.

Cei doi administratori domină şi ierarhia fondurilor diversificate, care îşi plasează banii în acţiuni, dar şi în obligaţiuni sau depozite bancare. Fondul BCR Dinamic, unul dintre cele mai mari fonduri diversificate, a câştigat în primele patru luni 10,43%, fiind urmat la mică distanţă de Cert­invest Dinamic, cu un ran­dament de 10,41%.

Fondurile monetare şi de obliga­ţiuni, considerate investiţii cu un grad de risc scăzut şi moderat, au adus investitorilor randamente de până la 2,6% în primele patru luni, fiind afectate de scăderea dobânzilor la depozite din acest început de an.

Administratorii de la Erste AM şi Certinvest îşi împart din nou podiumul celor mai performante fonduri conservatoare.

Fondul BCR Obligaţiuni a înregistrat un randament de aproape 2,6%, urmat la scurtă distanţă de fondul de obligaţiuni Certinvest Obligaţiuni şi de fondul monetar Raiffeisen Monetar - ambele cu randamente de 2,41%.

La finele lunii aprilie un număr de 57 de fonduri mutuale dispuneau de active totale de 6,2 miliarde de lei de la un număr de peste 231.000 de investitori, potrivit calculelor ZF.