Mai multe firme din Turcia vor să facă spitale în România

Autori: Ioana David , Miruna Badea 03.05.2011

Medicana şi alte două firme din Turcia sunt interesate de investiţii în piaţa locală a serviciilor medicale private, unul dintre cele mai efervescente domenii din economie.

Interesul companiilor din Turcia este mai vechi, în piaţă circulând de mai mulţi ani informaţii potrivit cărora turcii caută oportunităţi în România.

"Cel puţin trei grupuri mari din Turcia studiază posibilitatea construirii unor spitale, iar anul trecut a fost deja inaugurat un spital deschis de turci, manageriat de către turci. Un spital de ochi din Bucureşti", a declarat ambasadorul român la Ankara, Ion Pascu, citat de Mediafax. El se referă la West Eye Hospital.

Pascu a precizat că una dintre companiile interesate este grupul Medicana, care se află în discuţii cu un partener de la Bucureşti pentru identificarea unui teren în vederea construirii unui spital. Potrivit unor informaţii citate anul trecut de Mediafax, Medicana îşi propusese ca încă din 2010 să înceapă construirea unui spital în Bucureşti, care presupunea investiţii de 30 milioane dolari. Nu sunt dipsonibile informaţii la zi legate de stadiul acestui proiect. "Este de asemenea un alt grup mare şi care este prezent în România. Ei au cumpărat un teren şi o clădire şi doresc să construiască un spital pentru cancer. Au construit o mică făbricuţă pentru producerea unui reactiv folosit în tratamentul sau depistarea cancerului. Şi de asemenea ei sunt în discuţii chiar cu Spitalul Municipal din Bucureşti pentru construirea unei clinici tot pentru depistarea şi tratarea cancerului. Mai există şi o firmă mare de la Istanbul care pregăteşte un studiu. Ne-au cerut sprijin", a mai spus ambasadorul citat de Mediafax. El nu a precizat numele celorlalte firme şi a atras atenţia că aceste proiecte ar putea să fie împiedicate de faptul că niciuna dintre ţări nu recunoaşte diplomele medicilor din cealaltă. Reprezentanţii Spitalului Municipal nu au putut fi contactaţi ieri până la închiderea ediţiei pentru informaţii suplimentare.

Una dintre marile firme de servicii medicale private din Turcia este Acibadem Healthcare Group, însă nu există indicii că la aceasta se referă ambasadorul. În cazul în care planurile companiilor din Turcia se finalizează, ar intra în competiţie pe o piaţă de aproape jumătate de miliard de euro, pe care acum se lupă firme precum MedLife, Centrul Medical Unirea, Medicover, Sanador, Gral, Romar, Polisano, dar şi alţii. Acest business s-a dovedit imun la criza care a afectat restul sectoarelor economice. Investiţiile continuă şi pentru jucătorii deja prezenţi pe piaţă care au anunţat atât proiecte pentru clinici, cât şi pentru spitale private.