Decizie istorică: În România vor fi amplasate 24 de lansatoare de rachete interceptoare. De la Deveselu, judeţul Olt, vor fi vânate rachetele care vin din Est să ameninţe Vestul

Autor: Iulian Anghel 03.05.2011

Preşedintele Traian Băsescu a anun­ţat ieri decizia istorică a României de a accepta pe teritoriul său lansatoare americane de rachete inter­cep­toare care vor fi folosite în cazul unui atac cu rachete cu rază lungă de acţiune dinspre Est înspre Vest. Aceasta înseamnă participarea directă a României la scutul american antirachetă.

România devine astfel o pavăză a Vestului şi unul dintre aliaţii-cheie ai SUA în lume. Aceasta poate însemna un flux masiv de investiţii americane, atrase de garanţiile de securitate astfel create.
Vor fi 24 de lansatoare de rachete interceptoare care vor fi amplasate la Deveselu, în judeţul Olt, lângă Caracal şi la circa 220 km vest de Bucureşti. Spre deosebire de negocierile anterioare când s-a vorbit despre amplasarea în cadrul scutului american antirachetă doar a unui radar de detectare a rachetelor cu rază de acţiune de peste 4.500 km, acordul la care a ajuns CSAT cu partea americană este de ampla­sare a lansatoarelor de rachete de interceptare.
Aceasta înseamnă că la Deveselu vor fi lansate rachetele interceptoare în cazul în care rachete cu rază lungă de acţiune vor fi lansate spre Europa. În Est dispun de rachete balistice cu rază de peste 4.000 km Rusia, Iran, China, India, Israel şi Pakistan. Rachetele interceptoare distrug rachetele balistice în aer, înainte de a-şi atinge ţinta.
Traian Băsescu a dat ieri asigurări speciale că scutul nu este îndreptat împotriva Rusiei, fostul aliat al României între 1945 şi 1990. Pre­şedintele a anunţat că la Deveselu vor ajunge 200 de soldaţi americani, dar numărul lor ar putea creşte la 500.
O altă decizie majoră luată luni-seară de CSAT a fost aceea de a permite SUA să folosească aeroportul Mihail Kogălniceanu şi portul Constanţa pentru tranzitul trupelor americane înspre Irak şi Afganistan şi din aceste ţări spre Europa. Doar în Irak SUA au 150.000 de militari.
Decizia americanilor de a implica România în construirea scutului şi decizia României de a accepta reprezintă una dintre cele mai importante hotărâri din istoria relaţiilor România-SUA.
Decizia de instalare a scutului american ar putea impulsiona puternic şi relaţiile economice. Printre cele mai mari companii americane prezente în România sunt Ford (auto), Procter&Gamble (bunuri de consum), Smithfield (carne), Cargill (cereale) sau Intel (IT).

Profitul BRD, tras în jos de scăderea veniturilor
Liviu Chiru
BRD-SocGen, a doua mare bancă locală după active, a obţinut în primul trimestru un profit net de 122 mil. lei (29 mil. euro), în scădere cu 38% faţă de perioada similară a anului trecut, în special din cauza scăderii veniturilor operaţionale, în timp ce cheltuielile generale, dar şi provizioanele au încetinit.
"Primele trei luni ale anului 2011 nu au adus revirimentul aşteptat de piaţă, diferenţa faţă de ultima parte a anului trecut fiind nesemnificativă. Activitatea economică suferă în continuare, influenţând şi cererea de servicii bancare", spune Guy Poupet, preşedintele-director general al BRD.
Veniturile băncii au scăzut cu 14%, la 787 mil. lei, în timp ce costul riscului a coborât cu 10%, la 292 mil. lei. Rezultatele sunt calculate individual la nivelul băncii, în conformitate cu standardele locale de contabilitate.
"Profitul net a fost salvat de scăderea foarte mare a provizioanelor. Pe partea de venituri, supriza, negativă, a fost destul de mare, pe toate liniile", comentează Adriana Marin, directorul departamentului de analiză din cadrul firmei de brokeraj UniCredit CA IB Securities.
Guy Poupet, preşedinte-director general al BRD
Preţ de lichidare în My Dream: 130.000 euro/apartament
Cristi Moga
Ansamblul rezidenţial My Dream Residence din Pipera, dezvoltat de compania cu acţionariat turc Plus Development, a fost vândut la licitaţie pentru 16,7 milioane de euro, respectiv un preţ mediu de circa 130.000 de euro per apartament.
Un investitor al cărui nume a rămas deocamdată necunoscut a licitat până la acest preţ pentru achiziţia unui pachet de proprietăţi care cuprinde 129 de apartamente, cu o suprafaţă totală de 22.297 mp (173 mp/apartament în medie), 98 de boxe, 210 locuri de parcare, spaţii comerciale şi o piscină.
La licitaţia organizată ieri de către administratorul judiciar BDO Business Restructuring, parte din reţeaua internaţională BDO, au participat trei ofertanţi, preţul de pornire fiind de 15,3 mil. euro.
"Activele Plus Development au fost vândute pentru 16.740.000 de euro, inclusiv TVA", a declarat Geanina Oancea, partener al BDO. Administratorul judiciar ar putea încasa un onorariu de succes de circa un milion de euro din această tranzacţie, ţinând cont de procentele cuprinse între 6 şi 10% vehiculate în piaţa lichidărilor judiciare.
Sandero, mai scump în România decât în Germania
Bogdan Alecu
Automobilele Sandero sunt mai scumpe în România decât în ţări cu un PIB per capita de patru ori mai mare şi salarii de şapte ori mai mari, cum sunt Spania, Italia sau Germania.
Astfel în România Sandero costă 7.250 de euro, în timp ce în Italia costă 6.950 de euro, iar în Spania şi Germania porneşte de la 6.990 de euro. Comparaţia este făcută la autoturisme având acelaşi nivel de echipare şi cu toate taxele incluse.
"Politica de preţuri a oricărui constructor de automobile este determinată de mai mulţi factori precum poziţionarea dorită pe piaţă, condiţiile fiscale din ţara respectivă, dar şi structura gamei şi nivelul de echipare. Spre exemplu, gama Sandero nu este aceeaşi în Brazilia, Rusia, Africa de Sud sau Bulgaria", au declarat reprezentanţii Dacia.