A venit scutul militar american, va veni şi un "scut" economic?

Ziarul Financiar 03.05.2011

Un grad ridicat de secu­ritate al unei ţări repre­zin­tă un factor major în ana­liza investitorilor stră­ini privind am­plasarea unor capacităţi de producţie importante, având la bază proiecte pe termen lung.

Un principiu verificat de multe ori în practică, dar mai puţin în ceea ce priveşte interesul investitorilor ame­ricani pentru piaţa românească.

Românii i-au aşteptat pe americani şi în Al Doilea Război Mondial, şi de-a lungul epocii comuniste, şi în cei 21 de ani care au trecut de la începutul tranziţiei spre capitalism.

Lanţul american de restaurante fast-food McDonald's a fost unul din pri­mele simboluri ale capitalismului la Bucureşti, intrat pe piaţă în 1995, însă marile investiţii în capacităţi de produc­ţie s-au lăsat aşteptate, spre deosebire de alte ţări din regiune, de pildă Polonia.

Chiar dacă relaţiile politice şi mili­tare au evoluat destul de repede după 1990, având precedente solide pe zona politică chiar şi în perioada comunistă, segmentul relaţiilor economice a rămas relativ restrâns, fără proiecte strategice de anvergură, distanţa geografică mare dovedindu-se un obstacol important pentru investitorii din SUA.

Astfel, intrarea în NATO a fost o miză mare pentru România inclusiv prin prisma apropierii de America la nivel economic.

Şi totuşi, în 2005, la un an de la intrarea României în NATO, Statele Unite se situau pe locul al nouălea în clasamentul ţărilor în care îşi aveau originea cele mai mari investiţii străine din economia locală, cu 567 mil. euro, adică o pondere de 2,6% din total. Potri­vit datelor Institutului Naţional de Sta­tistică, aproape 63% din investiţiile americane erau de tip greenfield.

Din păcate, schimburile comerciale au rămas mult reduse faţă de potenţial chiar şi în ultimii ani, nefiind prea departe - păstrând proporţiile - de nivelurile înregistrate în perioada comunistă, când România beneficia de clauza naţiunii celei mai favorizate.

De-a lungul anilor, s-au adunat mai multe nume mari din puternica econo­mie americană care au deschis sau au preluat, direct sau indirect, afaceri lo­cale - 3M, Alico, Alcoa, Amway, Avon, Bunge, Cargill, Cisco, Citibank, Coca-Cola, Colgate Palmolive, Ernest & Young, Delphi, General Electric, HBO, Honeywell Garret, Howard Johnson's, HP, IBM, Johnson Controls, Kodak, Kraft, Lockheed Martin, Time Warner, McDonald's, Microsoft, Motorola, New Century Holdings, Oracle, Philip Morris, Procter & Gamble, Qualcomm, RAEF, Solectron, Timken, UPS, Visa, Washington Group sau Xerox - însă anvergura proiectelor derulate a rămas limitată.

Interesul pentru marile privatizări a fost de asemenea redus: la Petrom au ta­to­nat cursa nume sonore precum Halli­burton şi ConocoPhilips, însă pri­mul a fost respins, iar al doilea s-a retras. La BCR, o divizie a grupului Citibank a format un consorţiu împreună cu fondul Texas Pacific - de asemenea respins pentru neîndepli­nirea criteriilor de selecţie. Înainte de 2000 se încercase şi privatizarea IAR Braşov cu Bell Helicopter, afacerea eşuând din cauza unui mare scandal politic şi mediatic.

În 2010, după şase ani în care România a avut statutul de membru al NATO, iar din 2007 a devenit şi membru al UE, SUA alunecaseră pe locul 11 în topul pe ţări de rezidenţă a investitorilor în companii cu capital străin.

Astfel, capitalul social subscris se ridica la 803 mil. euro, adică aproximativ 2,8% din total. Registrul Comerţului avea în evidenţă la sfârşitul anului trecut 6.235 de companii cu capital american.

Sectorul IT, cel mai "americanizat"

România, o ţară cu o forţă de mun­că ieftină, bine pregătită în domeniul IT şi unde cunoaşterea mai multor limbi stră­ine este ceva comun, a atras ca un mag­net cele mai mari companii IT ame­ri­cane, care şi-au extins puternic în ulti­mii ani activitatea locală. Cea mai mare companie IT din Ro­mâ­nia, din punctul de vedere al numă­ru­lui de angajaţi şi, posibil, şi din punctul de ve­de­re al veniturilor, este subsidiara locală a gigantului american Hewlett-Packard. HP România estimează că va ajunge la fi­nele acestui an la 3.600 de angajaţi în România, în special pe fon­dul extinderii echi­pelor. Românii anga­jaţi de HP în cen­trele de servicii oferă asis­tenţă prin te­le­fon unor clienţi din di­ferite ţări şi în do­menii precum con­ta­bilitate, pe lângă IT. HP are şi un centru de dezvoltare soft­ware în Cluj.

HP a câştigat şi cel mai mare con­tract IT acordat până acum de statul ro­mân, cu o valoare de peste 100 mil. euro, res­pectiv informatizarea Casei de Sănătate.

Alţi doi giganţi IT americani, Oracle şi IBM, au de asemenea peste 3.000 de angajaţi în România. IBM se află în acest moment în procesul de evaluare pentru deschiderea unui centru de cer­ce­tare la Târgu-Mureş.

Spre comparaţie, SIVECO şi TotalSoft, cei mai mari producători de soft din România, au aproximativ 600, res­pectiv 400 de oameni. Cea mai mare com­panie IT după cifra de afaceri deţi­nută de antreprenori români, distri­bui­torul IT&C Asesoft Distribution, are apro­ximativ 100 de oameni.

În sfârşit au venit americanii pe piaţa de capital

Americanii au devenit în ultimii ani mai activi pe piaţa de capital din Româ­nia, odată cu câştigarea de către Frank­lin Templeton - unul dintre numele cu ma­re greutate în lumea internaţională a fondurilor de investiţii - a mandatului de administrator al Fondului Proprietatea (FP) una dintre cele mai mari afaceri din România, cu active de 4 mld. euro.

Mark Mobius, unul dintre cei mai cu­noscuţi specialişti ai Franklin Tem­pleton, considerat un guru al pieţelor emer­gente, a promis că se va implica în promovarea Fondului Proprietatea şi a pie­ţei de capital din România, iar vizi­te­le sale la Bucureşti au devenit frecvente. Mobius este în prezent şi membru în Con­siliul de Supraveghere al Petrom, cea mai mare companie din România.

După ce a preluat managementul FP, în septembrie 2010, Templeton şi-a crescut investiţiile pe Bursa de la Bucu­reşti, prin celelalte fonduri pe care le ad­ministrează, investind zeci de milioane de euro în BRD, Petrom şi SIF-uri.

Pe de altă parte, reprezentanţii Franklin Templeton au intrat în ulti­me­le luni în conflict cu Guvernul privind o serie de decizii ale statului român la com­­paniile din sectorul energetic, unde Mi­­nis­terul Economiei e acţionar ma­jo­ri­tar, iar Fondul Proprietatea e mi­no­ritar..

Reprezentanţii Franklin Templeton au criticat şi managementul unor com­panii de stat, precum Hidroelectrica sau Nuclearelectrica, cerând explicaţii pen­tru profitabilitatea redusă a acestora.

Pe de altă parte, americanii nu au reuşit să îndeplinească aşteptările acţio­na­rilor FP privind pre­ţul de tranzacţio­na­re al acţiunilor pe Bur­să. Cotaţia titlurilor FP a fost pe un trend descendent de la listare, iar în ulti­mele săptămâni declinul s-a accentuat, ac­ţiunile ajungând ieri la un minim de 0,54 lei, cu 16% sub preţul de la listare. Evo­­luţia preţului acţiunilor FP i-a deter­mi­nat pe unii acţionari să-şi exprime la AGA nemulţumirea faţă de activitatea Templeton.

SUA nu intră în top 10 pieţe de export ale României

Schimburi comerciale puţin peste un miliard de euro

Slăbiciuni ale relaţiilor economice România - SUA