Euro a atins cel mai ridicat nivel faţă de dolar după decembrie 2009

Autor: Anca Dumitrescu 04.05.2011

Euro a atins miercuri cel mai ridicat nivel faţă de dolar după decembrie 2009, în urma speculaţiilor că preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, va semnala noi majorări ale dobânzii cheie, după şedinţa de politică monetară de joi, transmite Bloomberg.

Moneda unică europeană s-a apreciat faţă de majoritatea valutelor, în urma datelor privind accelerarea creşterii în sectorul serviciilor şi cel al industriei prelucrătoare din Europa.

"BCE şi-a arborat clar politica antiinflaţionistă, în timp ce Rezerva Federală a Statelor Unite nici măcar nu este pe cale să facă acest lucru", a declarat Steven Barrow, analist la Standard Bank în Londra.

Barrow crede însă că aprecierea euro nu va merge prea departe dacă politică BCE nu va fi atât de fermă cât anticipează pieţele.

La ora 8:37 a.m., euro era tranzacţionat la New York în creştere cu 0,5%, la 1,49 dolari pe unitate, comparativ cu 1,4825 la închiderea de marţi. În timpul tranzacţiilor, euro a atins un vârf de 1,4915 dolari pe unitate, cel mai ridicat nivel după decembrie 2009.

Moneda americană s-a depreciat faţă de majoritatea valutelor importante, după ce compania de recrutare ADP a anunţat crearea a 179.000 de slujbe de către companiile americane, în aprilie. Analiştii anticipau că în aprilie au fost înfiinţate 198.000 de slujbe în SUA.

Indicele dolarului, care măsoară evoluţia monedei americane faţă de un coş de şase valute importante, a scăzut cu 0,4%, la 72,848.