Topul celor mai ieftine benzinării din Bucureşti: diferenţa dintre un plin în Ferentari şi unul pe Calea Dorobanţilor este de 10 lei

Autor: Roxana Petrescu 04.05.2011

Preţurile la cele aproape 50 de benzinării pe care Petrom, liderul pieţei petroliere locale, le deţine în Bucureşti variază de la o staţie la alta, economiile care se pot face între un plin la cel mai scump punct de alimentare şi cel mai ieftin fiind de circa 10 lei.

Astfel, diferenţa dintre o alimentare pe Calea Doro­banţilor şi una în Ferentari este echivalentul unui sendviş.

De exemplu, cea mai scumpă benzină din sorti­men­tul Premium fară plumb 95 din toată re­ţeua Petrom din Bucureşti se găseşte la unitatea situată pe Calea Dorobanţilor, nr. 180, zonă cunoscută de altfel şi pentru cafe­nelele extrem de costisitoare sau pen­tru chiriile ridicate. Un litru de benzină la aceas­tă unitate se poate cumpăra cu 5,42 de lei, un plin făcut pe Calea Doro­ban­ţilor ajun­gând să coste 271 de lei, dacă se ia în calcul un rezervor cu o capacitate de 50 de litri.

La polul opus se află un punct de alimentare deţinut de Petrom pe strada Toporaşi, nr. 1B din sectorul 5. Astfel, pe strada care leagă Prelungirea Ferentari de Şoseaua Giurgiului un litru de benzină poate fi achiziţionat cu 5,23 de lei, cu aproape 4% mai puţin faţă de acelaşi litru de benzină cumpărat însă din punctul zero al Bucureştiului.

La acelaşi plin de 50 de litri, economiile care pot fi făcute sunt de aproape 10 lei, adică echivalentul unui sendviş care poate fi cumpărat dintr-o benzinărie Petrom.

Tot pe lista celor mai ieftine puncte de alimen­tare de unde se poate face un plin se numără şi unită­ţile localizate pe Şoseaua Olteniţei sau cele trei ben­zi­nării de pe bulevardul Constantin Brâncoveanu, unde preţul pe litrul de benzină Premium fară plumb 95 este de 5,32 de lei.

Reprezentanţii Petrom nu au comunicat până la închiderea ediţiei care sunt factorii care fac ca preţul car­buranţilor să varieze de la o benzinărie la alta. Toate datele prezentate au fost colectate de pe site-ul Petrom, pe data de 3 mai, companie care de săp­tămâna trecută a renunţat să mai anunţe preţurile de referinţă, postând pe pagina de internet preţurile din fiecare benzinărie pe care o are în portofoliu. Compania şi-a motivat această decizie prin faptul că preţurile de referinţă anunţate nu se regăseau în preţurile afişate în benzinării, referinţa fiind diferită cu +/- 5% faţă de preţul real.

Motorină ieftină în oraşe mai mici

Lucrurile stau la fel şi în ceea ce priveşte mo­torina, diferenţa dintre cea mai scumpă benzinărie din reţeaua Petrom şi cea mai ieftină unitate fiind de peste 2%.

Astfel, cea mai scumpă motorină Euro Die­sel 5 din reţeaua Petrom din Capitală poate fi cum­părată de la unitatea localizată pe strada Tudor Arghezi, nr. 3 A, sector 2, acolo unde un litru de mo­torină costă 5,38 de lei. Strada Tudor Arghezi este situată chiar în centrul Bucureştiului, în apropiere de Tea­trul Na­ţional, de hotelul de cinci stele Inter­con­tinental sau de clădirea Universităţii, zonă cunoscută pentru preţurile mari la chirii sau la restaurante.

La polul opus cel mai ieftin litru de motorină Petrom, din acelaşi sortiment Euro Diesel 5, se poate cumpăra din benzinăria amplasată pe strada Sibiu, nr. 5A, stradă care intersectează Drumul Ta­be­rei sau bulevardul Timişoara. Aici un litru de motorină costă 5,26 de lei. Acelaşi preţ poate fi găsit şi în benzinăria Petrom localizată pe bulevardul Timişoara, nr. 8C.

Pornind de la acelaşi plin de 50 de litri, un şofer poate economisi circa 6 lei dacă alege să alimenteze la unitatea localizată pe strada Sibiu şi nu la cea de pe strada Tudor Arghezi.

Nu numai în cadrul aceluiaşi oraş sunt diferenţe între preţurile la pompă practicate de aceeaşi companie petrolieră, ci şi de la un oraş la altul.

De exemplu, într-o benzinărie Petrom din Vul­can, Hunedoara, un litru de motorină poate fi achi­zi­ţionat cu 5,19 lei, iar unul de benzină cu 5,27 lei. Oraşe mai mari şi mai scumpe, aşa cum este cazul Con­stanţei, au la rândul lor un preţ mai ridicat la car­buranţi. De exemplu, într-o benzinărie Petrom din Constanţa situată pe bulevardul Mamaia, unul din­tre cele mai mari din oraş care face legătura cu sta­ţiu­nea Mamaia, litrul de motorină se poate cum­păra cu 5,36 de lei, iar cel de benzină cu 5,4 lei.

Verificare online

Practic, de acum înainte orice şofer va putea să verifice online preţul de la benzinăria Petrom la care alimentează de obicei. Petrom a aplicat mai multe schimbări în ceea ce priveşte comunicarea preţurilor din ben­zinăriile proprii. Dacă în 2005, odată cu libera­liza­rea pieţei de carburanţi din România, com­pania anunţa prin comunicate orice mo­dificări de preţ, ulterior a afişat aceste modificări numai pe site sub forma preţurilor de referinţă. Acum a renunţat şi la acest preţ de referinţă, alegând să afişeze preţul din fiecare benzinărie.

De la începutul anului şi până în prezent, Petrom a aplicat 8 creşteri de preţ, la benzină sau motorină, în prezent litrul de benzină fiind cu 7% mai scump faţă de prima zi a anului, iar cel de motorină cu 8% mai scump faţă de 1 ianuarie 2011.

Creşterea accelerată a preţurilor la carburanţi a de­terminat mai multe proteste în benzinării şi a dus la ieşirea la rampă a mai multor oameni politici, mai mult cu declaraţii însă, şi nu cu soluţii reale.

Recent, au apărut şi discuţii despre o posibilă îngheţare a pre­ţului la carburanţi, măsură care nu ar încălca nicio regulă a concurenţei din Uniunea Europeană dacă va fi aplicată tuturor companiilor petroliere. În afară de Petrom, cele mai mari companii petroliere ac­tive local sunt Rompetrol, Lukoil şi MOL România.