Europol: Mafia românească, în creştere în Europa

Autor: Mediafax 04.05.2011

Un studiu al agenţiei europene de poliţie Europol, dat publicităţii miercuri, confirmă creşterea mafiei în Europa, în special de origine română, albaneză, lituaniană sau nigeriană, iar Franţa nu a scăpat de această influenţă, informează miercuri, în ediţia electronică.




"Criminalitatea organizată este în schimbare", spune directorul Europol, Rob Wainwright, care deplânge influenţa crescândă a grupurilor "din ce în ce mai structurate", potrivit cotidianului Le Figaro.

Cei din fosta URSS încep să-şi extindă influenţa în Vest, zonă cunoscută pentru violenţe, jafuri şi proxenetism.

Dar imaginea unui "gangster rustic" nu ar trebui să umbrească creşterea unei delicvenţe mai intelectuale şi cosmopolită, care exploatează mizeria umană şi înaltele tehnologii, notează Le Figaro.

Impactul lor asupra societăţii a crescut în ultimii doi ani, potrivit estimărilor şefului Europol, care stabileşte o legătură directă cu criza care afectează economiile europene începând din 2009.

"Este pentru prima oară când o autoritate de un asemenea nivel declară că actuala criză acţionează în sensul creşterii criminalităţii", afirmă criminologul francez Alain Bauer. Citiţi mai mult despre raportul Europol asupra criminalităţii organizate pe www.mediafax.ro