Portugalia ia de la UE şi FMI 78 mld. euro. O parte din bani ajunge la bănci

Autor: Livadariu Andreea 04.05.2011

Portugalia a încheiat negocierile cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Uniunea Europeană (UE) pentru un pachet de ajutor financiar extern în valoare de 78 mld. euro, devenind astfel a treia ţară din zona euro, după Grecia şi Irlanda, care are nevoie de asistenţă străină pentru a-şi putea plăti datori­ile, scrie Financial Times.

Singurul prag care mai trebuie trecut este aprobarea de către parlamentul portugez a pachetului de salvare, precum şi de către miniştrii de finanţe europeni, până la data de 15 iunie când ajung la maturitate obligaţiuni în valoare de 5 miliarde de euro.

UE şi FMI au recunoscut că "situaţia din Portugalia este departe de a fi la fel de serioasă precum cea din alte ţări", a spus Jose Socrates, primul-ministru interimar al Portugaliei, adău­gând că "dată fiind situaţia altor programe de asis­tenţă, Portugalia se poate simţi în siguranţă."

După aproape o lună de negocieri care au avut loc între executivul portughez pe de o parte şi Comisia Europeană (CE), Banca Centrală Europeană (BCE) şi FMI pe de altă parte, Jose Socrates a anunţat o parte din termenii acordului de slavare. Potrivit acestuia, acordul va fi solicitant din punctul de vedere al măsurilor pe care trebuie să le ia executivul de la Lisabona, însă termenii acestuia vor fi mai puţin dificili decât în cazul Greciei şi Portugaliei.

Socrates a anunţat că pachetul de salvare va include suport financiar pentru sistemul bancar portughez (12 mld. euro), însă nu a specificat care va fi dobânda pe care ţara sa o va plăti pentru banii primiţi. Potrivit premierului portughez, programul de asistenţă financiară nu va presupune luarea în anul 2011 de măsuri fiscale adiţionale, iar ţinta deficitului fixată prin acord va fi mai mică decât cea stabilită de guvern. Astfel, în baza acordului, Portugalia va fi nevoită să reducă deficitul de buget la 5,9% din produsul intern brut (PIB) în acest an, de la 9,1% în 2010. Ţinta de deficit fixată iniţial de executivul portughez pentru anul 2011 a fost de 4,6% din PIB.

Primul-ministru portughez a dat asigurări că nu vor fi reduse salariile din sectorul public sau salariul minim pe economie, nu se vor introduce taxe speciale pentru bonusurile de vacanţă şi nici nu se va majora vârsta de pensionare. Totodată, banca de stat Caixa Geral de Depositos, cea mai mare instituţie bancară după volumul depozitelor, nu va fi privatizată.

Acordul privind acordarea ajutorului de 78 de miliarde de euro se va întinde pe trei ani, urmând a fi acoperit pentru început de Fondul de Stabilitate European (FSE), iar ulterior de Mecanismul European de Stabilitate (EMS) care va fi funcţional începând cu anul 2013.

Portugalia ar trebui să primească prima tranşă de bani până la mijlocul lunii iunie, când devin mature obligaţiuni în valoare de 5 miliarde de euro. Însă înainte să primească banii partidele portugheze trebuie să voteze noua formulă guvernamentală în data de 5 iunie pentru ca apoi legea de implementare a acordului să fie trimisă în parlament.

În ceea ce priveşte aprobarea pachetului de asistenţă de către oficialii europeni, acest lucru ar putea avea loc la întâlnirea miniştrilor de finanţe ai UE din 16-17 mai. Aprobarea pachetului de asistenţă acordat Portugaliei ar putea fi însă amânată de neînţelegerile dintre partidele finlandeze care încearcă să formeze o nouă coaliţie guvernamentală, iar acordarea ajutorului financiar Portugaliei este intens dezbătută în Finlanda.

Portugalia a fost nevoită să ceară ajutorul financiar extern după ce guvernul condus de Socrates a pierdut susţinerea în parlament, legislativul de la Lisabona votând în luna martie împotriva măsurilor de austeritate propuse de executivul socialist.

Ţara s-a confruntat în ultimul deceniu cu lipsa competitivităţii, creşterea costului pentru forţa de muncă portugheză şi tarife ieftine pentru exporturile din Asia către Europa. În plus, creşterea economică scăzută a determinat executivul să suprataxeze popu­laţia, astfel încât în momentul crizei financiare din 2008, Portugalia se confrunta cu un nivel înalt al datoriilor.

Măsurile acceptate de Portugalia