Orange: În cel mai rău caz vindem sau fuzionăm cu un rival

Autor: Adrian Stefan Seceleanu 04.05.2011

Gervais Pellissier, directorul financiar al France Telecom, proprietarul Orange România, una dintre cele mai mari companii locale, a bulversat marţi toată piaţa anun­ţând iniţierea unei analize a afacerilor de la Bucureşti, care le-au adus francezilor venituri de 1 mld. euro şi un profit de aproape 300 mil. euro în 2009. Analiza urmează să examineze oportu­nită­ţile grupului de consolidare sau chiar posibila vânzare a operaţiunilor din Austria, Belgia şi România.

Pe o piaţă a telefoniei mobile dominată de Orange şi Vodafone, care fac profituri bune în Ro­­mânia, anunţul France Telecom a răvăşit în­trea­ga industrie.

Grupul a transmis marţi-seară, la solicitarea ZF, detalii în legătură cu ceea ce înseamnă "analiza operaţiunilor" şi a revenit şi miercuri cu un punct de vedere oficial, transmis de această dată în limba română, pentru a evita interpretările de traducere, prin care oferea mai multe precizări.

"În cel mai rău caz, în urma acestei evaluări s-ar putea lua decizia de a vinde operaţiuni, însă, în acelaşi timp, evaluarea ar putea sta la baza unor proiecte de consolidare (cum ar fi, de exemplu, joint-venture-ul din Marea Britanie, propunerea de fuziune din Elveţia sau proiectele de folosire în comun a reţelei în Polonia/Austria)", potrivit afirmaţiilor oficiale ale France Telecom. Grupul insistă însă că "în momentul de faţă nu plănuieşte să îşi vândă operaţiunile din România" şi că "în momentul de faţă nu s-a luat nicio decizie de a vinde sau de a ne consolida operaţiunile de pe nicio piaţă europeană şi nici nu avem un astfel de proiect în curs de implementare."

În ceea ce priveşte durata analizei, grupul a pre­cizat că aceasta va fi realizată în "următoarele luni şi săptămâni", iar indicatorii care urmează să fie luaţi în calcul pentru evaluare sunt "potenţialul real de a crea valoare sau de creştere pentru aceste active". "Toate ţările europene sunt implicate în această evaluare, cu excepţia Franţei, Poloniei şi Spaniei", a declarat Pellissier, potrivit Bloomberg.

Potrivit anuarului Cele mai valoroase 100 companii, ediţia 2010, realizat de ZF şi Capital Partners, Orange valorează 3,1 mld. euro.

În Marea Britanie, Orange şi-a fuzionat operaţiunile cu Deutsche Telekom, iar la joint-venture lucrează Richard Moat - fost CEO al Orange România, şi Fotis Karonis - fostul director IT al Rom­telecom. Nemţii controlează prin grecii de la OTE, Romtelecom şi Cosmote, care au împreună 12 milioane de abonaţi la telefonie, TV şi net.