Statul a luat un miliard de euro la sub 5% dobândă

Autor: Claudia Medrega 04.05.2011

Ministerul de Finanţe a vândut ieri băncilor locale obligaţiuni în euro cu scadenţa la trei ani în valoare de 939,2 mil. euro, oferind un randament mediu de 4,89%, cu aproape 0,1 puncte procentuale mai mult faţă de nivelul din noiembrie 2010 când a emis titluri de peste 1,3 mld. euro cu aceeaşi maturitate. Preţul final şi valoarea emisiunii au fost foarte apropiate de previziunile de pe piaţă.

De această dată, suma programată era de 600 mil. euro, faţă de 1 mld. euro în toamna trecută. Chiar dacă între timp nivelul CDS-urilor pentru România (costul asigurării contra riscului de default) a scăzut cu aproape un punct procentual, majorarea dobânzii de referinţă la euro a contrabalansat acest efect favorabil. Nici trecerea la un acord cu FMI de tip preventiv, nici tendinţa de re­du­cere a deficitului bugetar nu au influenţat favo­rabil costul finanţării statului faţă de anul trecut.

"Scăderea CDS-urilor a fost compensată de creşterea dobânzii de referinţă, aşa încât preţul a rămas relativ neschimbat pentru această maturitate. Cred că suma atrasă este foarte bună, cu atât mai mult cu cât nu mai există constrângerea ca băncile mari să-şi menţină expunerile pe Ro­mânia", comentează Marius Stoica, directorul tre­zoreriei BRD-SocGen.