Aveţi pensie privată la ING? Vedeţi aici portofoliul complet al fondului de pensii ING

Autori: Andrei Chirileasa , Roxana Pricop 04.05.2011

Fondul de pensii al ING, este cel mai mare fond de pe piaţa locală, cu active totale de 1,7 mld. lei (400 mil. euro) şi aproape 1,7 milioane de cotizanţi, la finele anului trecut.

Fondul avea la 31 decembrie 2010 investiţii în acţiuni de peste 251 mil. lei, dintre care 40% erau investiţi pe pieţele externe, în special în Polonia, Cehia, Ungaria şi Austria.

Cele mai mari investiţii ale fondului erau în acţiunile producătorului de medicamente Zentiva Bucureşti (SCD), la care fondul deţinea aproape 4% din capital, respectiv plasamente de 18,17 mil. lei. Acţiunile Zentiva au câştigat 50%, în condiţiile în care compania va distribui diviende record în acest an, în valoare de 125 mil. lei. Astfel, fondul ING va încasa circa 5 mil. lei doar din diviende.

Fondul mai avea plasamente importante la BRD, Banca Transilvania, petrom, dar şi la Transgaz şi Transelectrica.

Pe plan extern, investiţiile în acţiuni erau de peste 100 mil. lei, cele mai mari fiind în acţiunile companiei petroliere ungare Mol (8,3 mil. lei), în grupul metalurgic polonez KGMH (7,9 mil. lei) şi în grupul energetic ceh CEZ (7,6 mil. lei).

"Într-adevăr, la sfârşitul anului 2010, investiţiile realizate în acţiuni româneşti reprezentau puţin sub 60% din expunerea totală a componenţei de acţiuni a fondului. Ne dorim să investim în economia românească, însă nivelul actual de dezvoltare al pieţei locale, numărul redus de emitenţi care să ofere o lichiditate suficientă, şi lipsa reprezentării anumitor sectoare, face ca, momentan, să fim nevoiţi să construim un portofoliu optim cu ajutorul expunerii pe pieţele din regiune", a spus Marius Popescu, directorul general al ING Pensii.

În 2010, fond de pensii ING a înregistrat un randament de 16%. Administratorul adaugă că randamentul portofoliul de acţiuni al fondului a fost de 22% în 2010, peste aprecierea de 12% a indicelui BET.

Link: Portofoliul detaliat al fondului de pensii ING la 31.12.2010