Analiştii Alpha Finance au tăiat 100 de lei din preţul-ţintă al acţiunilor Transgaz

Autor: Adrian Cojocar 05.05.2011

Analiştii Alpha Finance au schimbat recomandarea pentru acţiunile Transgaz Mediaş (TGN) în "vânzare" şi estimează un preţ ţintă pe aceste titluri de 185 lei/unitate, cu 25,7% sub nivelul la care aceste titluri se tranzacţionau pe parcursul şedinţei de ieri, de 249 lei/unitate.

La finele anului trecut analiştii casei de brokeraj aveau o recomandare de "menţinere" pe acţiunile Transgaz şi un preţ ţintă de 287,1 lei/unitate, cu 55% mai ridicat decât cel actual.

Printre motivele invocate de analiştii Alpha Finance privind recomandarea acţiunilor la vânzare se numără schimbările bruşte în politica de dividend a companiei, bugetarea unui profit net pentru 2011 cu 70% mai mic comparativ cu 2010, creşterea spectaculoasă a cheltuielilor companiei cu prestaţiile externe prevăzute pentru anul 2011, majorarea salariilor cu 18% în ultimii doi ani şi perspectivele nefavorabile ale pieţei.

"Pentru 2011 Transgaz şi-a planificat o majorare cu 70% a chetuielilor cu prestaţiile externe până la 271,9 mil. lei, costuri care în mare parte sunt pentru lucrări de mentenanţă. Cu toate acestea, anul trecut compania nu a fost capabilă să realizeze în totalitate cheltuielile de 199,4 mil. lei planificate în acest scop şi a amânat execuţia unor lucrări de 39 mil. lei pentru anul 2011", se arată în raport.

Decizia Ministerului Economiei de a se opune distribuirii în acest an a unor dividende record, de 81,6 mil. euro, către acţionari este un alt motiv invocat de analiştii Alpha Finance, care spun că de finanţarea proiectul Nabucco se ştia şi anul trecut când statul a decis majorarea ratei de distribuire a dividendelor de la 50% la 90% din profit. În ceea ce priveşte finanţarea lucărilor de mentenanţă, în cazul în care compania ar avea nevoie de capital adiţional, deşi din bugetul pe 2011 nu rezultă acest lucru, Transgaz are capacitatea de a atrage finanţări de la bănci.

"Pentru 2011 vedem o scădere cu 5% a consumului de gaze, după ce Guvernul a tăiat subvenţia alocată producătorilor de îngrăşăminte. În 2012, creşterea preţurilor la gaze pe piaţa internă, care în prezent sunt la jumătate din valoare faţă de cele de pe piaţa internaţională, va frâna consumul, permiţându-i în cel mai bun caz să se menţină la acelaşi nivel", cred analiştii casei de brokeraj.

Acţiunile Transgaz Mediaş au pierdut pe Bursă circa 11% din valoare în acest an şi au scăzut puternic după decizia de respingere a alocării de dividende în acest an.