Renaissance: BNR nu-şi permite să lase leul să se întărească acum, dacă vrea adoptarea euro în 2015

Autor: Marius Radu - Mediafax 05.05.2011

Banca centrală nu-şi poate permite să lase leul să se întărească acum, dacă vrea adoptarea euro în 2015, întrucât în anii premergători trecerii la moneda unică este nevoie de un curs mai puternic pentru a ajuta la reducerea inflaţiei, susţine Charles Robertson, economist-şef la Renaissance Capital, citat de Mediafax.

Anterior adoptării monedei unice, România trebuie să respecte timp de doi ani anumite criterii, odată cu intrarea în mecanismul ratelor de schimb ERM II, printre care o inflaţie scăzută, un curs valutar stabil, un deficit bugetar redus şi o datorie publică în limita a 60% din PIB.

El a arătat că, în perspectiva în care banca centrală doreşte să reducă inflaţia în 2013 şi 2014, este nevoie ca în anii precedenţi leul să nu se aprecieze foarte mult, pentru a avea loc ulterior de noi întăriri care să ajute la scăderea inflaţiei.

"Ceea ce nu vrei, este să ai o monedă prea puternică până atunci (înainte de intrarea în ERM II - n.r.)", a spus Robertson.

El vede cursul monedei naţionale pe termen lung undeva în jurul valorii de 4 lei/euro şi spune că un nivel de 3,7 lei/euro ar fi prea scăzut.