Isărescu: Schimbarea ţintei de aderare la euro ar fi dus la amânarea reformelor. Guvernul nu a făcut decât "să nu o schimbe"

Autor: Ovidiu Tempea - Mediafax 05.05.2011

Schimbarea ţintei de aderare la zona euro ar fi încurajat politicienii să spună că mai este timp pentru reforme şi să amâne aplicarea lor, consideră guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, precizând că orice nou termen ar fi trebuit fundamentat de către un grup de specialişti.

"Termenul de 2015 nu şi-a epuizat potenţialul. Pe zi ce trece devine tot mai greu de atins. Valenţele unei ţinte sunt de mobilizare, în sensul ca multitudinea de reforme să fie asigurată şi eu cred că din acest punct de vedere 2015 nu şi-a epuizat valenţele. Schimbarea nu făcea altceva decât să dea apă la moară celor care veaneau să spună: «mai e timp, să-i mai lăsăm şi pe alţii să facă». Hai să mai lăsăm şi pe alţii să facă este fraza care ne-a creat cele mai multe probleme", a spus Isărescu.

Oficialul BNR a explicat că deşi începe să fie o dată din ce în ce mai ambiţioasă, aderarea la euro ea este fixată de ani buni, iar Guvernul nu a făcut altceva decât "să nu o schimbe".

"Dacă o schimbam ce altă dată fundamentată puneam? Cine o fundamenta ? Probabil 2-3 experţi la televiziune, dând cu banul (...) O analiză nu se poate face decât cu un grup mare de specialişti", a conchis Isărescu.