Miliardarul ucrainean Firtaş a cumpărat o bancă prin firma lui austriacă

Autor: Livadariu Andreea 05.05.2011

Compania austriacă Centragas, deţinută de miliardarul ucrainean Dmitri Firtaş, a preluat controlul asupra băncii ucrainene VAT Nadra pentru 3,5 miliarde de grivne (295,3 mil. euro), scrie Bloomberg.

În prezent, Centragas deţine 89,9% din acţiunile Nadra, după ce a achiziţionat 100% din acţiunile adiţionale emise, restul de 10% fiind deţinute de bancherul ucrainean Ivan Fursin. Banca centrală a Ucrainei a pus în 2009 banca VAT Nadra sub administrare temporară, prelungind durata şi în acest an, deoarece instituţia bancară a rămas fără lichidităţi pe timpul crizei financiare. Pentru a primi următoarea tranşă de la FMI din acordul în valoare de 15,6 mld. dolari (10,4 mld. euro), banca centrală din Ucraina trebuia fie să permită VAT Nandra să reia operaţiunile pe piaţa bancară, fie să-i suspende activitatea.

Fostul stat sovietic a accesat un ajutor financiar de la FMI în luna iulie a anului trecut, reprezentând al doilea bailout în doi ani. Fondul a acordat deja Ucrainei 3,4 miliarde de dolari (2,29 miliarde de euro) în două tranşe, fapt care a ajutat executivul de la Kiev să acopere deficitul de buget.

La sfârşitul anului trecut notele diplomatice publicate pe site-ul WikiLeaks au scos la iveală presupusele legături ale miliardarului cu mafia rusească. O notă diplomatică se referă la o întâlnire confi­denţială din 2008 între ambasadorul SUA la Kiev şi Firtaş, care controlează aproape jumătate din compania RosUkrEnergo (RUE) (compania rusă de stat Gazprom controlând cealaltă jumătate). RUE, având sediul în Ucraina, dar fiind înregistrată în Elveţia, distribuie gaz din Asia Centrală în Ucraina şi statele membre ale UE.

Firtaş a recunoscut în timpul întrevederii sale cu ambasadorul că o figură importantă a crimei organizate ruse, Semion Moghilevici, aflat pe lista neagră a FBI, era adevărata forţă din spatele afacerilor sale de miliarde de dolari în domeniul gazelor.