Oltchim, cea mai disputată companie de stat, a revenit la afacerile de dinainte de criză

Autor: Adrian Ionut Cojocar 05.05.2011

Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), condus de peste 20 de ani de Constantin Roibu, a ajuns în primul trimestru din acest an la afaceri de 464,7 mil. lei (110,1 mil. euro), cifră cu 93% peste nivelul înregistrat în intervalul ianuarie - martie al anului trecut.

Pe fondul avansului afacerilor pierderile combinatului s-au redus de 20 de ori, la 2,6 mil. lei (0,62 mil. euro). În perioada similară a anului trecut Oltchim a înregistrat un rezultat negativ de 52,8 mil. lei (12,8 mil. euro).

În primul trimestru din 2008, înainte ca în Europa să debuteze oficial criza economică, Oltchim raporta afaceri asemănătoare, de circa 467 mil. lei şi pierderi de 3,6 mil. lei.

Oltchim este în prezent cea mai disputată companie din portofoliul statului, fiind inclusă pe lista societăţilor pentru care Guvernul s-a angajat faţă de FMI să demareze procedurile de privatizare. Grupul german PCC, care deţine 12,16% din acţiuni, şi-a declarat în numeroase rânduri interesul pentru preluarea combinatului şi se luptă de circa trei ani cu conducerea Oltchim pentru a-şi impune strategia.

În acest an, un fond britanic specializat în active cu probleme a intrat în acţionariatul Oltchim cumpărând 11,92% din acţiuni. Acţiunile Oltchim au cea mai mare creştere de pe Bursă de la începutul anului, de peste 100%.

Întărirea leului a adus companiei câştiguri financiare

Pierderile financiare ale Oltchim cu plata dobânzilor la bancă, care în primul trimestru au cumulat 24,7 mil. lei, au fost compensate de venituri contabile în valoare de 37,7 mil. lei înregistrate în contul "alte venituri financiare" şi care sunt cel mai probabil rezultatul reevaluării datoriilor în valută ale companiei în contextul întăririi leului în această perioadă. La finele anului trecut cursul leu/euro era de circa 4,28, iar până la 31 martie 2011 moneda europeană a pierdut circa 4% din valoare, respectiv un nivel de 4,11 lei/euro.

Pe de altă parte, pierderile din exploatare s-au redus la 3,8 mil. lei de la peste 54 mil. lei în primul trimestru din 2010, pe fondul majorării afacerilor.

Creştererea afacerilor Oltchim a fost susţinută şi anul trecut de vânzările de polioli şi plastifianţi, care au contribuit împreună cu peste 60% din vânzările companiei. Poliolii sunt produse intermediare pentru obţinerea, spre exemplu, a spumelor poliuteranice pentru industria mobilei, pentru cea de construcţii, industria auto şi altele. Plastifianţii sunt utilizaţi în producţia de mase plastice de uz industrial. Potrivit raportului Oltchim, există o cerere puternică pentru plastifianţi, care provine din Orientul Mijlociu. Oltchim este singurul producător din ţară de plastifianţi şi anul trecut avea o cotă de 7,52% din vânzările la nivel european pe acest produs, iar vânzările de polioli ale Oltchim au reprezentat în 2010 circa 5,2% din totalul celor de la nivelul Europei.

Oltchim şi-a bugetat pentru acest an o cifră de afaceri de 2,43 mld. lei (590 mil. euro), în creştere cu 70,2% faţă de cea realizată anul trecut, care s-a ridicat la 1,4 mld. lei (338 mil. euro). Totodată, compania estimează că va reveni pe profit, cu un câştig de circa 500.000 de euro, după pierderi de 223,3 mil. lei (53 mil. euro) înregistrate anul trecut.

Instanţa a dat undă verde pentru împrumuturi de 100 mil. euro, blocate de PCC

Conducerea companiei şi-a propus ca începând cu a doua parte a anului 2011 să pornească secţia de petrochimie din cadrul Arpechim achiziţionată anul trecut de la Petrom pentru a funcţiona la capacitate. Pe parcursul ultimului an Oltchim a funcţionat la sub 35% din capacitate, potrivit declaraţiilor anterioare ale reprezentanţilor companiei. Pentru pornirea activităţii de la Arpechim, combinatul chimic are nevoie de circa 60 mil. euro pentru capital de lucru, sumă pe care vrea s-o împrumute de la bănci.

Nemţii de la PCC au cerut în instanţă anularea hotărârii acţionarilor prin care s-a decis contractarea de către societate a unor împrumuturi de 100 mil. euro destinate repornirii activităţii din cadrul Arpechim. La termenul din 29 aprilie Curtea de Apel Piteşti a respins recursul PCC, decizie care este definitivă şi irevocabilă, au anunţat ieri reprezentanţii Oltchim.

Titlurile Oltchim înregistrau ieri o scădere de 2,4%, până la un preţ de 0,416 lei/unitate. La acest nivel capitalizarea companiei este de 34,1 mil. euro.