Volksbank caută lei şi ridică peste pragul de 7% dobânzile la depozite

Autor: Ciprian Botea 05.05.2011

Volksbank, a opta bancă locală după activele deţinute, plăteşte o dobândă maximă de 7,75% pe an la depozitele în lei şi de 4% la cele în euro după ce a majorat bonificaţiile cu până la 1,25 puncte procentuale, contrar tendinţei generale de scădere înregistrată pe piaţă. Dobânda de 7,75% pe an este plătită pentru sumele atrase pe şase şi respectiv 12 luni, în timp ce depozitele pe termen de o lună sunt bonificate cu 7% pe an.

Anterior, dobânzile la lei variau în intervalul 6,25%-6,75% pe an. Dobânzile au urcat astfel peste media de circa 7% înregistrată la nivelul sistemului bancar, mişcarea austriecilor venind după o lungă perioadă în care banca s-a plasat de obicei în partea de jos a pieţei în ceea ce priveşte bonificaţiile la depozite.

Volksbank încearcă să-şi pună pe alte baze operaţiunile, după ce în anii trecuţi a vândut agresiv credite ipotecare din fonduri atrase de la banca mamă. În paralel, dobânzile plătite la depozitele la euro au fost majorate până la 3,5 - 4% pe an în funcţie de scadenţă. Dobânzi de 4% mai plătesc în prezent doar jucătorii mici sau băncile cu acţionariat local.