Codul Muncii 2011: guvernul se laudă cu 60.000 de noi contracte de muncă

Autor: Crina Dunca 05.05.2011

Codul muncii pe 2011, susţinut de controalele pentru munca la negru, a generat în primele trei zile 60.700 de contracte noi de muncă, susţine premierul Emil Boc, în cadrul unei întâlniri cu membrii PDL Satu Mare. Noul cod al muncii prevede sancţiuni mai aspre pentru munca la negru, mergând până la pedeapsa cu închisoarea.

Codul muncii a intrat în vigoare săptămâna aceasta, la o lună după ce a fost publicat în MOnitorul Oficial.

"În doar trei zile de controale şi de intensificare a acţiunilor pentru eliminarea muncii la negru, în urma intrării în vigoare a noii legislaţii din Codul Muncii, s-au înregistrat 60.700 de noi contracte de muncă, asta în condiţiile în care în luna aprilie se înregistrau pe zi cinci, maxim zece contracte de muncă. Aceasta arată voinţa acestui Guvern de a combate munca la negru, eficienţa controalelor pe care le-am efectuat în echipe mixte. Profit de ocazie să îi felicit pe colegii de la Inspecţia Muncii din Ministerul Muncii pentru că au luat foarte în serios această muncă şi în sfârşit putem constata că pe zi ce trece se diminuează munca la negru", a declarat premierul Emil Boc, după ce şi-a prezentat moţiunea în cadrul unei întâlniri cu membrii PDL Satu Mare.

Cu o zi înainte, premierul Boc declara că 42.000 de noi contracte de muncă au fost încheiate în primele două zile după intrarea în vigoare a noului cod al muncii.

Codul muncii actualizat pe 2011 include prevederi care majorează perioada de preaviz, introduc agentul de muncă temporară şi înăspresc sancţiunile pentru munca la negru, angajatorii riscând să ajungă la închisoare dacă folosesc mai mult de cinci persoane fără forme legale, au intrat în vigoare în 1 mai.

Odată cu intrarea în vigoare a codului muncii actualizat 2011, autorităţile au demarat mai multe controale pentru depistarea muncii la negru

otrivit noului Cod al muncii, angajatorii care primesc la muncă până la cinci persoane fără încheierea unui contract individual de muncă vor fi sancţionaţi cu amendă de la 10.000 la 20.000 de lei pentru fiecare persoană identificată. De asemenea, prestarea muncii de către o persoană fără încheierea unui contract individual de muncă se va pedepsi cu amenda de la 500 la 1.000 de lei.

Click aici pentru mai mult informaţii despre Codul Muncii pe 2011, modificările aduse Codului Muncii şi sancţiunile din Codul Muncii actualizat pe 2011.

Noua legislaţie a muncii a introdus şi răspunderea penală a angajatorului. Astfel, se sancţionează cu închisoare de la unu la doi ani sau cu amendă penală primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără încheierea unui contract individual de muncă şi cu închisoare de la şase luni la un an sau cu amendă penală refuzul repetat de a permite accesul în spaţiul unităţii a inspectorilor de muncă sau de a pune la dispoziţia acestora documentele solicitate.