CIA a spionat complexul lui Osama ben Laden dintr-o casă din Abbottabad

Autor: Mediafax 06.05.2011

CIA avea o casă securizată în oraşul pakistanez Abbottabad, de unde o echipă de spioni a supravegheat timp de câteva luni complexul în care a fost ucis Osama ben Laden, într-o operaţiune a forţelor speciale ale SUA, au declarat oficiali americani, citaţi de Washington Post în ediţia electronică.

Instalaţia secretă a CIA era folosită ca bază de operaţiuni pentru una dintre cele mai sensibile misiuni de colectare de informaţii din istoria recentă a agenţiei americane, care s-a bazat pe informatori pakistanezi şi alte surse care au ajutat la reconstituirea vieţii de zi cu zi a ocupanţilor complexului în care a fost găsit ben Laden.

Activitatea de supraveghere a făcut parte dintr-o ofensivă demarată după descoperirea unui complex suspect, în august, şi în care a fost folosit tot arsenalul american de la imagini prin satelit, la ascultarea convorbirilor din interiorul clădirii. Efortul a fost aşa de mare şi de costisitor, încât CIA a mers în Congres în decembrie pentru a cere zece milioane de dolari pentru finanţarea lui, au precizat oficialii.

Majoritatea capacităţilor de supraveghere au rămas în zonă până la executarea raidului de către comandourile Navy Seal. Casa securizată a agenţiei nu a jucat niciun rol în raid şi a fost închisă, în parte din cauza temerilor privind echipamentele CIA după această operaţiune dar şi pentru că activitatea agenţiei aici era considerată încheiată.

În pofida faptului că oficialii au descris această misiune drept un efort extraordinar de concetrat de colectare de date care a dus la operaţiune, agenţia nu a putut realiza o fotografie a lui ben Laden în complex înaintea raidului şi nici înregistra vocea misteriosului bărbat a cărui familie ocupa etajul al doilea. Citiţi mai mult despre cum îl spiona CIA pe Osama bin Laden pe www.mediafax.ro