Profitul Deutsche Telekom cade cu 37%, din cauza Greciei şi României. "Războiul continuu al preţurilor ne-a lovit"

Autor: Adrian Seceleanu 06.05.2011

Grupul german Deutsche Telekom, cea mai mare companie de comunicaţii din Europa, a raportat o scădere a profitului de 37% în primul trimestru din 2011, pe fondul scăderilor înregistrate de subsidiarele din România şi Grecia şi a numărului de clienţi mai mic al filialei T-Mobile din SUA, scrie Bloomberg.

Profitul net a scăzut la 480 mil. Euro ratând estimările analiştilor de 572 mil. euro. Vânzările au scăzut cu 7,7% la 14,6 mld. euro, trase în jos de Europa de Est şi de operaţiunile din Marea Britanie.

Grupul german este prezent în Europa de Est prin intermediul grupului elen OTE, la care deţine un pachet de 30% din acţiuni. Grecii deţin în România companiile Romtelecom, Cosmote, Zapp şi Germanos.

Primul trimestru a fost dificil pentru companiile OTE în România, potrivit datelor din raportul firmei germane.

"Situaţia macroeconomică dificilă din Europa de Sud şi Est a avut în mod particular un impact considerabil asupra veniturilor totale. Grecia şi România au fost în mod particular afectate. Cele două ţări au generat aproximativ 51,1% din scăderea veniturilor din operaţiuni", potrivit datelor din raportul nemţilor.

Potrivit Deutsche Telekom, veniturile totale combinate ale operaţiunilor sale din România în primul trimestru au fost de 262. mil. euro, în scădere cu 10% faţă de anul precedent, în timp ce profitul operaţional (EBITDA) a fost de 61 mil. euro, în scădere cu 15,3%. Grupul german nu oferă în raportul său date defalcate privind operaţiunile Romtelecom şi Cosmote, ci le consolidează.

"Veniturile din România au scăzut cu 10% în primul trimestru, în particular ca rezultat al războiului continuu al preţurilor şi al situaţiei economice tensionate, care a generat scăderi şi în telefonia fixă şi în cea mobilă", potriVIT Deutsche Telekom.

În ceea ce priveşte evoluţia bazei de clienţi, numărul de clienţi pe telefonia fixă din România a scăzut cu aproape 4% la 2,6 milioane de linii, în timp ce numărul de clienţi din telefonia mobilă a scăzut şi el cu 8,3%, la 6,6 milioane. Numărul de clienţi pentru net rapid a urcat în schimb cu 25%, la aproximativ un milion.

Date exacte privind veniturile şi numărul de clienţi pe linii de business ale Romtelecom şi Cosmote urmează să fie anunţate în câteva ore de grupul elen OTE.