De ce i-ar sta mai bine lui Skype cu Facebook decât cu Google

Autor: Radu Racu 06.05.2011

Facebook şi Google, cei doi giganţi ai internetului, şi-au manifestat interesul pentru serviciul de apeluri pe internet Skype, însă reţeaua de socializare este un peţitor mai bun, comentează Reuters, pe baza unor informaţii furnizate de două surse apropiate negocierilor.

Agenţia de presă a relatat că Skype este ţinta pe care se bat Facebook şi Google, pentru o posibilă preluare sau un parteneriat de tip joint-venture, într-o tranzacţie estimată la 3-4 miliarde de dolari. Interesul major vine după ce Skype şi-a amânat listarea la bursă, din care spera să facă rost de 1 miliard de dolari.

Analiştii din domeniul IT pariază pe Facebook pentru un parteneriat cu Skype, acord care ar completa meniul reţelei de socializare, aflat în continuă dezvoltare.

"Şi Google ar beneficia, însă nu se compară cu avantajele pe care le-ar avea Facebook", susţine Rory Maher, analist la Hudson Square Research.

Un parteneriat Skype-Facebook ar putea aduce reţelei de socializare o interfaţă de apeluri video, în timp ce serviciul de telefonie pe internet ar beneficia de o majorare consistentă a numărului de utilizatori. De cealaltă parte, Google are deja un serviciu concurent - Google Talk - iar analiştii consideră că ar putea prelua Skype doar ca să nu-l lase pe mâna celor de la Facebook.

Skype se laudă cu 124 de utilizatori conectaţi în fiecare lună, până la finalul lunii iunie, însă doar 8,1 milioane dintre ei plătesc. Compania fondată în anul 2003 a fost preluată doi ani mai târziu de eBay, pentru 3,1 miliarde de dolari. În 2009, eBay a vândut participaţia majoritară unui grup de investitori, păstrând o treime din capitalul companiei.