Grecia ar putea apela la fondul de salvare al UE pentru a trece de criza datoriilor

Autor: Adrian Voicu 08.05.2011

Ministrul de finanţe al Greciei, George Papaconstantinou, a declarat sâmbătă că Grecia analizează posibilitatea apelării la fondul de salvare al UE pentru răscumpărarea dacă guvernul nu va putea accesa pieţele de capital anul viitor, informează Wall Street Journal.

"Pieţele continuă să nu aibă încredere în ţara noastră", a declarat Papaconstantinou. "Trebuie să ne planificăm următorii paşti pentru 2012 şi 2013", a mai spus el.

Aceasta ar putea însemna apelul la Fondul UE pentru stabilitate financiară, dacă guvernul elen nu va putea să scoată la vânzare obligaţiuni pe pieţele de capital în 2012, aşa cum a plănuit.

Declaraţia vine după întâlnirea de urgenţă a oficialilor UE la Luxemburg, de vineri, în cadrul căreia Grecia a cerut partenerilor europeni să fie mai indulgenţi cu ţintele de deficit stabilite pentru această ţară.

Grecia a primit un credit de urgenţă de 110 miliarde de euro de la partenerii din zona euro şi FMI în primăvara anului trecut pentru a-şi consolida finanţele până în 2013, iar Atena s-a angajat ca în schimb să implementeze măsuri severe de austeritate, reforme economice şi să reducă deficitul bugetar.