Piaţa boabelor de cacao este locul în care se întâlnesc doi adversari redutabili: producătorul de ciocolată şi speculatorul

Autor: Livadariu Andreea 08.05.2011
Preţurile unor materii prime precum grâul şi soia constituie în prezent un obiect de speculaţie pe bursele de mărfuri din întreaga lume, fapt valabil şi pentru cacao, ingredientul-cheie al celor mai plăcute dulciuri de pe glob. Însă speculaţiile de pe bursă ale ingredientului minune ameninţă supravieţuirea câtorva dintre cei mai vechi producători de ciocolată din Germania, scrie Der Spiegel.


Hasso Nauck este o persoană care trăieşte într-o lume care arată şi miroase frumos. El colecţionează maşini vechi şi joacă golf, iar locul său de muncă este învăluit de aroma ciocolatei: pralinele, trufele de ciocolată şi bomboanele trase în ciocolată sunt doar trei din cele 110 varietăţi de dulciuri ale liniei de producţie a ciocolateriei germane Hachez. Hasso Nauck numeşte produsele sale "chocolade", cuvânt alcătuit din denumirile în germană şi franceză pentru ciocolată.

Altădată o afacere lină, acum o afacere imprevizibilă

Nauck se află de 20 de ani la conducerea fabricii de ciocolată care este situată în nordul oraşului Bremen. Ciocolateria Hachez a fost înfiinţată în anul 1890 de Joseph Emile Hachez, iar bunicul lui Hasso Nauck a devenit asociat în 1920.

Deşi afacerile cu ciocolată au fost mereu sigure, anul trecut lucrurile s-au complicat. La sfârşitul lunii noiembrie, Alssane Quattara a câştigat alegerile prezidenţiale din Coasta de Fildeş, însă rivalul său, preşedintele Laurent Gbagbo, a refuzat să cedeze puterea. Timp de câteva luni, statul Coasta de Fildeş, cel mai mare producător de cacao, a fost condus de preşedinte dintr-o cameră de hotel, iar navele pline cu boabe de cacao au stat în porturi, fapt care a determinat creşterea preţului pentru cacao la 2.400 de lire sterline (2.675 de euro) pe tonă metrică.

Însă momentul noiembrie 2010 nu este singurul exemplu din cauza căruia preţul la cacao a crescut brusc. În iulie 2010, în numai două zile, preţul a crescut cu 132 de lire sterline (147 euro), până la 2.732 de lire (3.045 euro) pe tona metrică pe bursa de la Londra, reprezentând nivelul maxim al ultimelor 33 de luni.


Cine stă în spatele speculaţiilor la bursa de mărfuri?

Traderul Anthony Ward este omul din spatele "atacului" asupra pieţei de cacao care s-a propagat asupra afacerii lui Nauck. Oricine înţelege regulile de bază ale "jocului" lui Ward, speculaţiile la bursa de mărfuri, poate înţelege şi de ce economia globală intra dintr-o criză într-alta. El a vorbit deseori despre ambiţia sa de a acapara piaţa mondială de cacao, lucru care depinde de câţiva factori.

Preţul pentru materia primă de bază a ciocolatei reacţionează la veştile provenite din ţările producătoare, precum şi de cantitatea şi calitatea producţiilor.

Surprinzător sau nu, preţul reacţionează şi la zvonuri cu privire la oscilaţiile preţurilor. Iar Anthony Ward este una din persoanele "din spate" care "se joacă" cu preţurile la cacao.

Preţul pentru cacao a crescut în ultimii cinci ani astfel încât pare greu de ţinut în frâu. Însă această creştere este doar o parte din boomul preţurilor de la nivel global. Anul trecut, preţul grâului a crescut cu 4,83 de dolari (3,27 euro), la 9,03 dolari (6,11 euro) pe buşel.

Speculaţiile de pe pieţele materiilor prime au efecte dintre cele mai diverse pe tot globul: alimentează inflaţia din India, cresc preţurile la tortillas în Mexic, cauzează foamete şi deter­mină revolte politice.

Speculanţii acţionează precum acceleratorii: cu cât e mai mică piaţa, cu atât mai uşor este "jocul". Iar piaţa de cacao este una dintre cele mai mici pieţe de materii prime din lume, cu o producţie de doar 3,5 milioane de tone, din care mai mult de jumătate provine din Coasta de Fildeş şi Ghana.

Preţul mediu pe tona metrică este 2.000 de lire sterline, ceea ce înseamnă că este nevoie de doar 7 miliarde de lire sterline (7,8 miliarde de euro) pentru a cumpăra producţia întreagă pe un an de zile.

Simplitatea pieţei de cacao creşte gradul de vulnerabilitate faţă de atacurile speculative, dat fiind că în general, banii aruncaţi speculativ pe toate pieţele de mărfuri se situează undeva între 400 şi 800 miliarde de dolari (270-540 miliarde de euro).

În urmă cu zece ani, valoarea speculaţiilor era de doar 5 miliarde de dolari (3,38 miliarde de euro).

Acesta este mecanismul prin care două persoane care nu s-au cunoscut niciodată, Anthony Ward şi Hasso Nauck, sunt adversari fără a se cunoaşte, doar că lumea primului este virtuală, iar lumea celui de-al doilea - compania sa, ciocolata sa, angajaţii săi - este reală.

Situaţia politică din Coasta de Fildeş a scumpit cacaoa