Fotbalul şi Jocurile Olimpice revitalizează sectorul de construcţii din Europa Centrală şi de Est

Autor: Ciprian Botea 08.05.2011
Speranţele producătorilor de materiale de construcţii şi ale constructorilor din Europa Centrală şi de Est se leagă de marile proiecte de infrastructură generate de evenimentele sportive ce vor avea loc în regiune, Campionatul European de Fotbal din Ucraina şi Polonia (2012), Jocurile Olimpice de Iarnă (2014) şi Campionatul Mondial de Fotbal (2018), ambele în Rusia.


Investiţii majore în infrastructură sunt aşteptate însă şi în Cehia, Slovacia sau Ungaria, unde urmează să fie reluate programele îngheţate în 2009 şi 2010 pe fondul crizei economice mondiale şi al problemelor cu deficitele publice înregistrate de aceste state.

Un impuls major pentru dezvoltarea infrastructurii din regiune îl reprezintă fondurile europene de care statele membre ale Uniunii Europene încearcă să beneficieze, având în vedere că actualul exerciţiu de alocare se încheie în 2013. Parteneriatele public-private (PPP) încheiate în ultima perioadă reprezintă, de asemenea, un indiciu că proiectele de investiţii anunţate în ultima perioadă nu vor rămâne doar pe hârtie.

Rusia, potenţial de creştere uriaş

Guvernul federal de la Moscova a anunţat pentru următorii trei-patru ani cel mai ambiţios plan de investiţii în infrastructură din regiune, după ce în 2010 bugetul alocat pentru astfel de proiecte a fost redus cu 60% faţă de planul iniţial, pe fondul scăderii veniturilor la bugetul de stat. Cea mai agresivă ajustare s-a produs în cazul infrastructurii de transport feroviar. Autorităţile ruseşti vor să recupereze însă decalajul creat de lipsa de lichidităţi din ultimii doi ani prin alocarea de fonduri suplimentare odată cu exerciţiile bugetare viitoare.

Valoarea cumulată a investiţiilor în infrastructură anunţate de oficialii ruşi se ridică la circa 450 miliarde dolari (330 mld. euro) până în 2015, potrivit calculelor efectuate de analiştii Polish Market Research (PMR). Aproape 80% din această sumă va fi alocată pentru extinderea reţelei de autostrăzi şi a celei de căi ferate, în timp ce peste 40 de miliarde de dolari sunt destinaţi construirii şi modernizării mai multor aeroporturi. Încă 20 de miliarde de dolari vor fi alocaţi pentru infrastructura portuară. Puţin peste o treime din sumă va fi alocată de la bugetul federal şi din bugetele regionale, aproximativ 60% reprezentând finanţare de la bănci şi de la investitorii privaţi.

Polonia, linie dreaptă spre Euro 2012

Piaţa construcţiilor din Polonia a crescut peste media europeană în ultimii doi ani, susţinută de pregătirile pentru Campionatul European de Fotbal din 2012, de proiectele de infrastructură cofinanţate din fonduri europene şi de o economie care a continuat să crească în ciuda recesiunii globale. Piaţa poloneză de profil a crescut în medie cu 8,9% pe an din 2005 şi până în 2009, peste avansul mediu de 3,8% pe an înregistrat în Europa, potrivit unei analize a Business Monitor International. Anul trecut sectorul construcţiilor a avansat cu aproape 10% în ciuda unei încetiniri a ritmului de creştere în ultimele luni.

Pregătirile pentru Euro 2012 au generat investiţii în aeroporturi, drumuri şi căi ferate, dar în paralel sectorul construcţiilor a fost impulsionat de investiţiile în stadioane, hoteluri şi infrastructură de turism. Doar pentru programul de dezvoltare a infrastructurii rutiere au fost alocate 60 de miliarde de dolari până în 2015, potrivit Business Monitor International.

Investiţiile în infrastructură au fost binevenite pentru constructori precum Strabag, Hochtief şi Bouygues sau producători de materiale de construcţie precum Lafarge. Pe măsură ce competiţia sportivă din vara lui 2012 se apropie, constructorii au însă tot mai puţin de lucru de pe urma evenimentului, astfel că ritmul de creştere a pieţei a încetinit din toamna lui 2010 încoace.

Piaţa poloneză oferă însă în continuare oportunităţi pentru constructori, în condiţiile în care planul de dezvoltare a infrastructurii este construit până în 2015, iar autorităţile intenţionează să demareze noi investiţii în sectoare precum cel energetic. Totodată, analiştii spun că există nişe de piaţă care încep să crească abia în acest moment, odată cu revenirea investiţiilor pe piaţa imobiliară. De exemplu, un studiu al Polish Market Publications arată că piaţa de învelitori pentru acoperiş va creşte cu circa 10% anul acesta, după ce a stagnat în 2009 şi 2010. Această piaţă este estimată la circa 530 de milioane de euro anual.

Cine mai creşte în Est?

După o scădere consistentă în ultimii doi ani piaţa construcţiilor din Ungaria a revenit "pe val", pentru 2011 fiind estimată o creştere de 14%, ceea ce înseamnă că piaţa va ajunge la 5,3 miliarde de dolari. Ungaria este într-o poziţie mai bună decât alte ţări din regiune datorită aşteptărilor ca avansul pieţei construcţiilor să fie generat de investiţiile private şi nu publice, potrivit unui raport al Business Monitor International. De exemplu, compania petrolieră MOL a primit recent 150 de milioane de euro pentru cofinanţarea construcţiei unui gazoduct cu o lungime totală de 205 kilometri, care se întinde între oraşul Varosfold şi graniţa croato-ungară.

În Cehia industria construcţiilor s-a contractat cu aproape 10% anul trecut, iar estimările pentru 2011 indică o reluare a creşterii pieţei. Avansul de anul acesta va fi mai mic de 10%, consideră analiştii.

Multe proiecte de infrastructură au fost îngheţate sau decalate anul trecut din cauza problemelor financiare, iar reducerile de fonduri vor continua şi în 2011.

Şi piaţa construcţiilor din Slovacia s-a confruntat cu probleme uriaşe în ultimii doi ani, dar estimările indică o revenire a acestui segment în 2011 datorită proiectelor publice de infrastructură şi în condiţiile în care există o listă suficient de lungă de proiecte pe piaţa imobiliară rezidenţială şi non-rezidenţială, potrivit analiştilor PMR. Tot proiectele de infrastructură, susţinute de fondurile europene şi parteneriatele public-private, ar putea susţine piaţa construcţiilor din Slovacia.

Datorită aşteptărilor ca în perioada următoare cererea de materiale de construcţie să crească, producătorii anunţă tot mai multe investiţii în extinderea capacităţilor de producţie din regiune.

După ce în toamna anului trecut producătorii de ciment din Rusia şi Ucraina anunţau creşterea capacităţilor de producţie, în prezent a venit rândul companiilor de adezivi sau polistiren să facă astfel de anunţuri, iar acestea s-au propagat şi până în România, deşi jucătorii de pe piaţa locală sunt deocamdată reticenţi cu privire la perspectivele construc­ţiilor în 2011.

Piaţa de construcţii în cifre

Surse: Business Monitor International şi Polish Market Research