JTI închide o fabrică din Austria. România, în cărţi pentru a prelua producţia

Autor: Adelina Mihai 08.05.2011

Producătorul de ţigarete Japan To­bacco International (JTI), cu afaceri cu­mu­late de peste 800 mil. euro în România, a anun­ţat la finele săptămânii trecute că va în­chi­de o fabrică din Austria, urmând să tran­sfere producţia în România sau în Polonia.

Decizia vine în contextul în care JTI România a făcut anul trecut peste 130 de concedieri pe piaţa locală.

Producătorul ţigărilor Camel şi Winston va închide ultima unitate de producţie deţinută în Austria, aflată în oraşul Hain­burg, potrivit publicaţiei austriece Kurier.at. Astfel, 240 de angajaţi din fabrică vor fi concediaţi, iar alţi 80 de oameni care lucrau la sediul din Viena al producătorului îşi vor pierde locul de muncă.

Capacitatea de producţie a fabricii din Austria nu a fost comunicată şi nici cifra de afaceri a acesteia. Reprezentanţii JTI Ro­mâ­nia nu au oferit informaţii supli­men­tare legate de acest posibil transfer de producţie.

Deşi compania a renunţat anul trecut la 132 de salariaţi pe piaţa locală din cauza majorării accizelor şi a creşterii valorii pieţei ilegale de ţigarete, România are în con­tinuare unul dintre cele mai ieftine costuri cu forţa de muncă din Europa. La fiecare euro investit într-un salariat român (în costurile cu salariile, cu bonusurile, cu programele de training sau prin contribuţiile sociale etc.), o multinaţională câştigă, în medie, 1,53 euro, po­trivit unui studiu recent realizat de firma de consultanţă şi audit Pricewater­house­Coopers (PwC).

Tendinţa marilor investitori de a-şi muta producţia în ţările din Europa de Est, unde costurile cu forţa de muncă sunt mai reduse, nu e nouă. Acesta a fost motivul pentru care finlandezii de la Nokia au decis să deschidă fabrica de la Jucu (Cluj) în 2008, unde au în prezent aproape 4.000 de salariaţi, după ce au închis o unitate de producţie din Bochum (Germania). Un salariat al Nokia din Bochum câştiga la acea vreme 2.500 de euro brut/lună, în timp ce un muncitor de la unitatea de producţie de la Jucu nu câştigă mai mult de 400 - 500 de euro brut/lună.

Totuşi, recent, Nokia a renunţat la divi­zia de cercetare şi dezvoltare de soft de la Cluj, 120 de angajaţi urmând să fie conce­diaţi până în septembrie, măsura fiind luată în contextul unui program de restruc­tu­rare anunţat la nivel global, care prevede renun­ţarea la 7.000 de oameni.

JTI a rulat afaceri cumulate de apro­xi­ma­tiv 813 mil. euro în 2009 prin cele două firme - JTI Manufacturing (fabrica din Pi­pera) şi J.T. International (firma de vânzare şi dis­tri­buţie).

Reprezentanţii JTI susţin că au un buget de investiţii de circa 30 de milioane de euro pen­tru perioada 2009- 2011. De asemenea, exporturile de ţigări (în special de ţigări Camel în Germania) au reprezentat 40% din cifra de afaceri de anul trecut, dublu faţă de ponderea pe care o aveau în 2009.

Piaţa ţigaretelor, estimată la peste 2 mld. euro, este reprezentată de afa­ce­rile a trei com­panii de talie internaţională - British Ame­rican Tobacco, Philip Morris şi JTI - care controlează cel mai mare segment din sec­torul bunurilor de larg consum (FMCG).

De ce s-ar putea muta producţia JTI din Austria în România

Sursa: PricewaterhouseCoopers (PwC)