Restaurantul Vapiano a intrat în insolvenţă

Autor: Liviu Iancu 08.05.2011

Sebra Francize, firma din grupul controlat de Octavian Radu care operează francizele din domeniul cafenelelor şi restaurantelor, a cerut la începutul lunii mai intrarea în insolvenţă, după ce a acumulat datorii de 4,5 milioane euro către bănci şi furnizori.

"În ultimul an ne-am confruntat, în toate locaţiile noastre, cu o scădere puternică a traficului, iar la clienţii actuali cu o scădere a valorii bonului de consum", a declarat Andrei Arghirescu, directorul general al Sebra Francize. El a adăugat că un alt factor important care a dus la cererea de insolvenţă l-au reprezentat şi chiriile mari, neajustate la nivelul actual al pieţei.

Sebra Francize operează două cafenele Cup&Cino în Bucureşti şi una în Cluj-Napoca, precum şi restaurantul Vapiano din Capitală. Cele două branduri sunt francize internaţionale. "Vom începe reorganizarea businessului şi avem deja o serie de măsuri pe care le luăm în calcul", a afirmat Arghirescu.

O primă măsură va fi relocarea restaurantului Va­piano. "Singura locaţie opera­ţională sub acest brand a avut de suferit încă de la deschidere de pe urma efectelor crizei, precum şi din cauza poziţionării sale într-o zonă care nu a confirmat conceptul", a mai spus directorul firmei.

Datoriile înregistrate de Sebra se ridică la aproximativ 4,5 milioane euro, reprezentând datorii bancare şi către furni­zori, administratorul ju­diciar urmând să fie Casa de Insol­venţă Transilvania.

Sebra Francize şi-a în­ce­put activitatea în septem­brie 2008, odată cu deschi­de­rea primei cafenele, urmată în februarie 2009 de deschi­de­rea restauran­tului Vapiano.

În 2010, vânzările firmei au fost de 600.000 de euro, cu 50% mai mici decât cifra de afaceri din 2009.

În vara anului trecut, atât Diverta, cât şi TCE Logistică, firme de asemenea deţinute de Octavian Radu, au intrat în reorganizare judiciară. Recent, şi la cea de-a treia firmă a omului de afaceri, Fashion Retail Group, cre­ditorii au votat intrarea în insolvenţă. Octavian Radu a declarat că grupul pe care îl deţine a înregistrat în 2010 o cifră de afaceri de sub 100 de milioane de euro, cu mai mult de jumătate sub businessul din 2008.