Băsescu a descoperit „boierii-baroni“ din firmele energetice, deşi numirea şefilor este exclusiv politică

Autor: Roxana Petrescu 08.05.2011

Şeful statului i-a identificat la finalul săptămânii trecute pe marii "boieri - baroni" ai economiei româneşti în persoana directorilor celor mai mari companii energetice locale. Aceste firme deţinute de stat sunt controlate de Ministerul Economiei, condus de PD-L, iar şefii lor sunt numiţi exclusiv pe criterii politice şi fac parte tot din PD-L.

Pe lista neagră a preşedintelui se nu­mă­ră Compania Naţională a Huilei, firmă cu da­torii de peste un miliard de euro, com­ple­xu­rile energetice Turceni şi Rovinari, cele mai mari din bazinul Olteniei, Termo­elec­trica, firmă despre a cărei reorganizare se vor­beşte de ani de zile, Oltchim şi Poşta Ro­mână.

Băsescu nu a dat însă niciun exemplu din sfera companiilor de stat administrate de Ministerul Transporturilor, instituţie pe care la rândul său a condus-o.

TAROM a ajuns în 2009 la pierderi de 55 de milioane de euro, de 34 de ori mai mari comparativ cu cele din 2008, iar CFR a ajuns la datorii de circa 1,9 miliarde de lei (peste 450 de milioane de euro) către furnizorii de energie electrică, fie ei de stat sau privaţi.

"Le menţionez public pentru că pier­de­rile lor, arieratele lor sunt plătite de fiecare român. Şi de ce le plătim? Pentru că nişte domni manageri, bine instalaţi politic şi blagos­loviţi politic, nu au niciun fel de apăsare, nici legată de arierate, nici legată de stocuri, nici legată de creşteri personal, de fonduri de salarii. Ei sunt marii boieri ai eco­nomiei româneşti. Baronii economiei ro­mâneşti îi găsim, în primul rând, la regiile de stat", a spus Băsescu. Complexurile ener­ge­tice Turceni şi Rovinari nu au avut pier­deri anul trecut, dar marjele lor de profit sunt extrem de scăzute, chiar mai mici de 1%.

Declaraţiile lui Băsescu vin în contextul în care numirile la conducerea companiilor de stat s-au făcut numai pe criterii politice, la venirea fiecărui nou mi­nistru majoritatea şefilor de companii fiind înlo­cuiţi. Totodată, de multe ori, cei care preluau conducerea companiilor de stat nici măcar nu erau din domeniul energetic, dar trebuiau cumva să se asigure de buna funcţionare a unor companii vitale pentru în­treaga eco­nomie.

Spre exemplu, repre­zen­tanţii Fon­dului Proprietatea, companie care deţine pachete minoritare de acţiuni în ma­jo­ritatea companiilor energetice, spuneau recent că firme precum Hidro­elec­trica, Nu­clear­electrica sau com­plexurile energe­tice ar trebui să lucreze la o marjă de profit de circa 10-30%, dar din cauza contractelor păguboase, a costurilor mari şi a mana­ge­men­tului ineficient multe dintre ele coboară chiar sub pragul de 1%.

Şeful statului a mai precizat că îmbu­nă­tă­ţirea managementului în regiile şi în so­cietăţile de stat este prioritatea zero a anului 2011 şi că în cel mai scurt timp acestea vor fi trecute din punctul de vedere al raportării bilanţului la Minis­terul de Finanţe.

Pri­vatizarea managementului în companiile de stat este o idee rostită de mulţi politicieni, dar care niciodată nu s-a concretizat. Minis­terul Economiei a spus recent că va demara în aprilie procedurile pentru privatizarea mana­gementului la circa un sfert din cele circa 50 de societăţi la care deţine pachete majoritare de acţiuni. Nici până acum nu s-au dat publicităţii numele companiilor în cauză.

Şeful statului i-a identificat la finalul săptămânii trecute pe marii "boieri - baroni" ai economiei româneşti în persoana directorilor celor mai mari companii energetice locale. Aceste firme deţinute de stat sunt controlate de Ministerul Economiei, condus de PD-L, iar şefii lor sunt numiţi exclusiv pe criterii politice şi fac parte tot din PD-L.

Perlele energetice

Hidroelectrica

Nuclearelectrica

Romgaz

Traian Băsescu este şeful primului-ministru, care la rândul lui este şeful ministrului economiei, care la rândul lui prin oamenii numiţi în Consiliului de Administraţie le poate cere socoteală în orice moment directorilor companiilor de stat. Deci pierderile înregistrate de companiile de stat precum şi situaţia lor financiară sunt şi erau ştiute în orice moment.

Traian Băsescu nu a dat niciun exemplu de "baroni" din sfera companiilor de stat administrate de Ministerul Transporturilor, instituţie pe care la rândul său a condus-o. TAROM a ajuns în 2009 la pierderi de 55 de milioane de euro, de 34 de ori mai mari comparativ cu cele din 2008, iar CFR a ajuns la datorii de circa 1,9 miliarde de lei (peste 450 de milioane de euro) către furnizorii de energie electrică, fie ei de stat sau privaţi.


Emil Boc
, primul-ministru, ştia în orice moment situaţia companiilor de stat. La fel ştia de cine sunt conduse aceste companii şi cum au ajuns directori acolo: prin numire politică.

Adriean Videanu
, unul dintre greii PD-L, a fost ministrul economiei şi a avut în subordine indirectă toate companiile de stat cu pierderi invocate de preşedinte.

Ion Ariton a preluat funcţia de ministru al economiei în toamna anului trecut. Cel mai cunoscut lucru despre Ariton la acel moment era faptul că a fost director comercial la Petrom Sibiu, unde s-a descoperit o gaură în bugetul companiei. Cum a ajuns, l-a schimbat pe şeful Hidroelectrica cu prefectul PD-L de Sibiu.


Octavian Graure

PD-L, director general CEN Turceni

Tiberiu Trotea

PD-L, director general CEN Rovinari

Constantin Jujan

PD-L, director general CNH

Florin Mârza

PD-L, director general Termoelectrica

Constantin Roibu

director general Oltchim

Dumitru Daniel Neagoe

PD-L, director general Poşta Română