Franks, FMI: Creşterea preţurilor ar putea obliga BNR să-şi revizuiească politicile

Autor: Marius Radu - Mediafax 09.05.2011

BNR s-a putea vede obligată să-şi revizuiască politicile în următoarele luni pentru a atinge ţinta de inflaţie în condiţiile în care preţurile au crescut mai mult decât s-a anticipat, apreciază şeful misiunii FMI la Bucureşti Jeffrey Franks.

Într-o conferinţă de presă organizată la sediul BNR în această dimineaţă, Franks, care alături de reprezentanţii UE a prezentat concluziile primei misiuni de evaluare a acordului de tip preventiv încheiat de România cu cu Fondul pentru o perioadă de doi ani, a apreciat că administraţia de la Bucureşti a avut unele rezultate, adăugând însă că prudenţa rămâne cuvântul de ordine.

Franks a admis că inflaţia a crescut mai repede decât s-a estimat, explicatia ţinând de creşterea preţurilor combustibililor şi a preţurilor administrate. Potrivit lui Franks, în 2011, inflaţia ar putea depasi 5%, lucru care ar putea obliga BNR să-şi ajusteze politicile în urmatoarele doua luni. Recent, BNR a ridicat prognoza de inflaţie pentru 2011 de la 3,6% la 5,1%.

Potrivit şefului misiunii FMI, ţinta de deficit bugetar pentru 20011 convenită cu Fondul şi cu UE este relativ uşor de atins, problematică rămânând ţinta pentru 2012 care trebuie să coboare sub 3%.

"Ţinta de 3% pentru 2012 rămâne o provocare" în condiţiile în care există presiuni politice pentru reluarea cheltuielilor sau pentru reducerea unor impozite, în situaţia în care ajustarea cheltuielilor la venituri nu este un lucru definitiv câştigat, potrivit lui Franks.