FMI: Vor fi vândute pachete semnificative din companiile energetice. Managementul va fi privat

Autor: Iulian Anghel 09.05.2011

Şeful misiunii FMI la Bucureşti, Jeffry Franks, a anunţat într-o conferinţă de presă organizată în această dimineaţă la BNR că a convenit cu autorităţile române ca, din companiile energetice să fie vândute pachete semnificative de acţiuni, în vreme ce pentru marile companii de stat managementul ar urma să fie unul privat, selecţia urmând să se facă la nivel internaţional. Printre companiile vizate şi citate ca atare de Franks se numără Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, şi Trangaz.

"Ne concentrăm pe sectorul energetic şi transporturi care sunt esenţiale pentru creşterea economică. În lunile următoare autorităţile vor demara vânzarea unor pachete semnificative în companii energetice de stat: Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Trangaz şi altele".

Franks a mai apreciat că există companii care sunt ineficiente sau insuficient capitalizate şi care nu fac faţă în economie, drept urmare trebuie restructurate. Restructurarea va privi cu precădere companiile energetice şi cele din transporturi.

"Este necesar ca acestea să fie restructurate împreună cu capitalizarea şi experienţa din sectorul privat (management privat - n.n.). Împreună cu Guvernul vom restructura companiile din domeniul căilor ferate şi vom aduce capital privat", a spus Franks.