Prima mare înfrângere electorală a PDL în 2011: USL a câştigat la pas Primăria Baia Mare

Autor: Iulian Anghel 09.05.2011

Deputatul independent de Maramureş, Cătălin Cherecheş, susţinut de Uniunea Social Liberală (PSD şi PNL) a câştigat din primul tur alegerile de duminică pentru postul de primar al municipiului Baia Mare, cu 51,6% din voturi surclansându-l fără urmă de îndoială pe candidatul PDL, Mihai Pătraşcu, care nu a obţinut decât 13% din voturi, în prima mare bătălie electorală (locală) a anului 2011.

Baia Mare este cel mai mare oraş din Nord-Vestul ţării cu 140.000 locuitori.

În condiţiile în care sondajele arată că partidul care câştigă alegerile locale este cel mai bine poziţionat pentru câştigarea legislativelor, alegerile din Baia Mare au reprezentat un test pentru toate partidele cu aspiraţii de a intra în Parlament la legislativele care vor avea loc în toamna anului viitor.

Ţinta făcută publică a PDL este de a câştiga sau cel puţin de a obţine un scor bun la alegerile locale din vara viitoare pentru a se poziţiona cât mai bine pentru legislative. Iată însă că primul test, într-un fel forţat, din anul 2011 nu le-a adus niciun motiv de optimism democrat liberalilor.

Alegerile la Baia Mare au fost organizate după ce fostul primar Cristian Anghel (PNL) a fost condamnat anul trecut la închisoare fiind acuzat de abuz în serviciu şi prejudicierea bugetului municipiului cu aproape 400.000 de euro.

Cherecheş a ajuns în Parlament, în urma legislativelor din 2008 pe listele PSD. În februarie 2010 el a demisionat din acest partid, pentru ca, în luna mai a aceluiaşi an, să se înscrie în PNL. Aventura liberală nu a durat decât până în septembrie 2010 când Cherecheş a demisionat şi din acest partid, devenind, iarăşi, deputat independent. Totuşi, PSD şi PNL l-au spijinit pentru funcţia de primar şi, deşi nu este clar ce aport au avut aceste partide la victoria "independentului" Cherecheş, ele pot să-şi clameze acum o primă victorie politică împotriva PDL care a avut un rezultat mai mult decât modest.