În lupta din PDL, Boc mizează deschis pe Băsescu, Blaga "nu are voie" să-i rostească numele

Autor: Iulian Anghel 09.05.2011

Ce trebuie să faci să rămâi la guvernare? Dincolo războiul care se poartă în PDL pentru şefia partidului această întrebare macină minţile democrat-liberalilor. Lucrurile sunt foarte serioase.

La alegerile trecute, PDL a obţinut 32% din voturi şi are, astfel, 123 de deputaţi şi 49 de senatori - în total 172 de parlamentari. Dar sondajele sunt crude, PDL mişcându-se acum în zona unui 15-17% din opţiunile de vot.

Dacă nimic fundamental nu se schimbă, acest lucru înseamnă că PDL ar putea avea în viitorul Legislativ, jumătate din numărul parlamentarilor din actuala legislatură - ceea ce înseamnă, automat, trecerea în opoziţie, deci mai puţină influenţă în teritoriu, mai puţin fraţi şi verişori angajaţi în structurile locale şi spectrul şomajului deasupra capului celor care au deja un job în adminitraţie.

În faţa acestor cifre, miza câştigării bătăliei pentru şefia PDL nu mai pare atât de consistentă pentru unii sau, dimpotrivă, capătă valenţe noi pentru alţii.

Ei, bine, tocmai acest aspect este bine sesizat şi tratat ca atare de principalii competitori în campania electorală internă din PDL care a intrat în această săptămână pe ultima sută de metri.

Cine va fi "Şeful" capabil să îndepărteze de masa PDL acest spectru îngrozitor?

Ajuns duminică cu caravana sa electorală în fieful Elenei Udrea, Bucureşti, Emil Boc le-a explicat pdl-iştilor strategia de urmat. Ce spune în esenţă Emil Boc? PDL riscă opoziţia dacă nu menţine parteneriarul strâns cu Traian Băsescu şi coeziunea internă: "Partidul Democrat Liberal a reuşit în toţi aceşti ani folosind un parteneriat de succes: partid, Guvern, preşedinte. Acest tip de parteneriat a fost, este şi va rămane unul de succes pentru Partidul Democrat Liberal".

De cealalată parte, Vasile Blaga are, pare-se, interdicţie de a folosi numele lui Traian Băsescu. De altfel, nici nu-l foloseşte des întrucât preşedintele îi este adversar - recent el a susţinut că Blaga se comportă ca un caporal, iar PDL nu are nevoie de aşa ceva. (Băsescu s-a enervat pentru că Blaga ar fi făcut publică o intrevedere tete-a-tete pe care cei doi au avut-o.) Însă Blaga nici nu-şi permite să-l atace pe şeful statului.

Pe buzele sale se citeşte însă aceeaşi obsesivă întrbare. Ce se va întâmpla "după"?

Duminică, în vreme ce Boc se afla la Bucureşti, Blaga făcea calcule de la Timişoara, unde îşi promova candidatura: "Am atras atenţia că orice echipă va fi aleasă, va rezista patru ani la conducere doar dacă va câştiga alegerile din 2012, ceea ce nu este un lucru uşor. Nu este o sinecură să fii la conducerea partidului, nu mai suntem la 44% ca acum patru ani de zile. Suntem la sub 20% şi trebuie să ajungem cel puţin la performanţa electorală de la sfârşitul anului 2008".