Grecia negociază un al doilea program de sprijin european

Autor: Bogdan Cojocaru 09.05.2011

Grecia negociază un al doilea program de sprijin european pentru a-şi putea gestiona anul viitor datoriile, recesiunea împiedicând îmbunătăţirea situaţiei financiare a statului, potrivit AFP.

"Credem că Grecia are nevoie de un program suplimentar de ajustare", a declarat şeful Eurogroup, Jean-Claude Juncker, după o întâlnire cu miniştrii de Finanţe din Germania, Franţa, Italia, Spania şi Grecia, cu preşedintele Băncii Centrale Europene şi un reprezentant al Comisie Europene.

Presa germană a relatat că la această reuniune Grecia a evocat posibilitatea de a ieşi din zona euro, informaţii dezminţite ulterior de participanţi.

Pentru publicaţie elenă Naftemboriki, întâlnirea a marcat lansarea negocierilor privind un nou plan de salvare pentru Grecia.

Datoria Greciei ar putea creşte de la 115% din Produsul Intern Brut (PIB) în mai 2010 la 152% din PIB la finele acestui an, în pofida unui ajutor de 110 miliarde de euro primit anul trecut de la Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

Principalul progres înregistrat în urma implementării reformelor cerute de UE şi FMI este reducerea cu cinci puncte procentuale a deficitului bugetar într-un an, însă situaţia fianciară a statului este în continuare slabă din cauza persistenţei fraudei şi a recesiunii.

În aceste condiţii, investitorii continuă să-şi piardă încrederea într-un stat care susţine că va putea accesa pieţele financiare în 2012.

Randamentele obligaţiunilor greceşti cu scadenţa la zece ani, considerate nesustenabile pentru Grecia în vara anului trecut, când au atins 9%, au ajuns la aproape 15%, ceea ce limitează posibilitatea statului de a se finanţa de pe pieţe.