Nici măcar pentru speculaţii să nu mai cumpăraţi obligaţiunile elene. S&P retrogradează ratingul Greciei la "B". Urmează restructurarea datoriilor?

Autor: Anca Dumitrescu 09.05.2011

Standard&Poor's a retrogradat, luni, ratingul Greciei cu două trepte, de la nivelul "BB-" la "B", din cauza îngrijorării că restructurarea datoriilor devine tot mai probabilă, transmite Reuters.

Ratingul Greciei a coborât astfel din categoria nerecomandată pentru investiţii (non-investment grade speculative) în cea care implică riscuri foarte ridicate (highly speculative) şi a ajuns sub cel al Belarusului şi Senegalului.

La un an de la acordul de susţinere financiară din partea Uniunii Europene şi FMI, Grecia se confruntă cu venituri reduse şi o recesiune profundă, alimentând speculaţiile că va fi nevoită să îşi restructureze datoriile pentur a rezolva problemele fiscale care au dus la declanşarea crizei din zona euro.

"În opinia noastră, există un risc crescut ca Grecia să ia măsuri pentru restructurarea termenilor datoriilor comerciale, inclusiv a obligaţiunilor emise anterior de guvern", se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară, care a avertizat că ar putea urma noi revizuiri în scădere ale ratingului.

Potrivit S&P, este probabil ca ţările din zona euro să vrea ca deţinătorii privaţi de datorii suverane elene să extindă termenele de maturitate ale obligaţiunilor, în condiţiile în care guvernele analizează relaxarea termenilor acordului de susţinere financiară care a salvat Grecia de la faliment în urmă cu un an.

Estimările S&P sugerează că ar putea fi necesară o reducere de 50% sau chiar mai mare a principalului, pentru ca nivelul datoriilor Greciei să ajungă la un nivel sustenabil.