Omul de afaceri Ioan Niculae acuză: Străinii primesc subvenţii pentru terenurile agricole nelucrate în România

Autor: Liviu Iancu 09.05.2011

Firme din străinătate deţin în România peste 150.000 de hectare de teren agricol pe care nu le lucrează, dar pentru care primesc subvenţii de la statul român, afirmă Ioan Niculae, proprietarul grupului de firme InterAgro.

"Ar fi foarte bine venită legea taxării celor care nu îşi lucrează terenurile şi ar duce la o concentrare a terenurilor agricole. Atât timp cât tu, statul român, îi dai subvenţie pentru teren nelucrat, ai voie să îl taxezi. Dacă ne uităm la francezi, statul a mers până la a lua înapoi aceste terenuri nelucrate. Franţa are o astfel de lege, este în vigoare şi a avut efecte pozitive, şi ar trebui s-o aibă şi România", a spus Niculae.

El a adăugat că România a ajuns în situaţia de a exporta subvenţii, pentru că foarte mulţi italieni, germani, austrieci, unguri au cumpărat terenuri şi primesc pentru ele sprijin de la stat, fără să le fi lucrat vreodată.

"Şi atunci, dacă el nu produce nimic din acel pământ, nu produce niciun venit pentru România, nu este normal să-l sancţionezi măcar la nivelul subvenţiei? Foarte mulţi străini au dat mai nimic pe teren, până într-o mie de euro pe hectar, au primit subvenţie în fiecare an pe hectarul ăsta şi parctic şi-a amortizat costul de achiziţie. Ei au cumpărat terenul strict pentru acest sprijin de la stat, ştiind că avem o lacună legislativă în România şi că vor lua subvenţii. Ei sunt practic rentieri în România fără să muncească nimic", a afirmat omul de afaceri.

Niculae estimează că sunt peste 150.000 de hectare de teren agricol în proprietatea unor străini care nu le lucrează.

"Ştiu că în ultimul timp numai finlandezi şi danezi au cumpărat în România peste 30.000 de hactare de pământ, mai ales în Ardeal", a mai spus el.