Băsescu: Am insistat pentru introducerea în noul acord cu FMI a problemei managerilor regiilor

Autor: Fierbinteanu Cristian 10.05.2011

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la TVR, că a dorit includerea în noul acord cu FMI a unei prevederi legate de selectarea managerilor regiilor de stat, menţionând că aceştia pot fi plătiţi "cu orice sumă" cât timp îşi fac treaba şi reduc arieratele.

El a precizat că managerii independenţi pentru regii nu trebuie să fie străini neapărat. Traian Băsescu a menţionat că aceştia pot fi plătiţi "cu orice sumă", cât timp cât îşi fac treaba şi rezolvă problema arieratelor.

Şeful statului a menţionat că marea problemă a regiilor este legată de stocuri, unde achiziţiile se fac prin contracte politice. El a dat un exemplu de pe vremea când era primar al Capitalei şi a verificat stocurile RATB.

Traian Băsescu a menţionât că primarul Sorin Oprescu ar trebui să facă acelaşi lucru.

"Era o regie care primea foarte multe subvenţii, cea mai mare din bugetul Capitalei. La un moment dat am cerut stocurile. Am găsit acolo stocuri care aveau valoare mai mare decât toate mijloacele de transport ale Regiei, aveai clor pentru toate WC-urile din România - dau un exemplu -, cizme de cauciuc pentru toată populaţia, clanţe de uşă pentru toate blocurile", a spus Băsescu.

El a mai declarat că există "o clientelă politică care trebuie servită".

În urma negocierilor cu FMI pentru încheierea unui nou acord, lista companiilor monitorizate a fost extinsă prin includerea altor nouă societăţi, respectiv Poşta Română, Tarom, Complexul Energetic Turceni, Filiala de Intreţinere şi Servicii Energetice "Electrica Serv", Electrica Furnizare Transilvania Nord, Oltchim, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, precum şi societăţile Intervenţii Feroviare şi Telecomunicaţii CFR.

Pe listă au fost menţinute Compania Naţională de Căi Ferate CFR, CFR Călători, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, Compania Naţională a Huilei, Termoelectrica, Metrorex, CFR Marfă, Electrocentrale Bucureşti şi Societatea Comercială Electrificare CFR, fiind însă scoasă Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare (ANIF).