FMI: Cele mai mari 30-40 companii de stat vor avea management privat

Autor: Marius Radu - Mediafax 10.05.2011

Cele mai mari 30-40 de companii cu capital de stat vor avea management privat, iar Guvernul va angaja o firmă independentă de resurse umane, cunoscută pe plan internaţional, care să asigure o selecţie cât mai bună a personalului, a declarat pentru MEDIAFAX şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks.

El a precizat că, deşi FMI monitorizează în actualul acord 154 de companii cu capital de stat, nu ar avea sens ca şi în celelalte să fie adus management privat pentru că ar însemna costuri prea mari pentru acestea.

În ceea ce priveşte noile conduceri ale celor mai mari companii, acestea vor putea fi formate fie din cetăţeni români sau străini, fie dintr-un mix între cele două, scopul final fiind ca aceştia să găsească cele mai bune soluţii pentru a maximiza profitul.

În urma negocierilor cu FMI pentru încheierea unui nou acord, lista companiilor monitorizate a fost extinsă prin includerea altor nouă societăţi, respectiv Poşta Română, Tarom, Complexul Energetic Turceni, Filiala de Intreţinere şi Servicii Energetice "Electrica Serv", Electrica Furnizare Transilvania Nord, Oltchim, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, precum şi societăţile Intervenţii Feroviare şi Telecomunicaţii CFR.

Pe listă au fost menţinute Compania Naţională de Căi Ferate CFR, CFR Călători, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, Compania Naţională a Huilei, Termoelectrica, Metrorex, CFR Marfă, Electrocentrale Bucureşti şi Societatea Comercială Electrificare CFR, fiind însă scoasă Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare (ANIF).

România a încheiat în martie un nou acord, de tip preventiv, pentru doi ani, cu o valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro), respectiv 300% din cota pe care o are la FMI. Acordul va fi însoţit de un sprijin preventiv de 1,5 miliarde euro de la Uniunea Europeană şi de un împrumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondială.