Fostul premier Adrian Năstase a făcut public "documentul secret" al FMI. Descărcaţi documentul aici

Autor: Iulian Anghel 10.05.2011

Sub titlul "Bolşevicul Băsescu" fostul premier PSD Adrian Năstase a publicat astăzi pe blogul personal "documentul secret al FMI" de 13 pagini despre care a susţinut recent că ar conţine un set de măsuri extrem de dure pentru România, în special în ceea ce priveşte sistemul medical. Luni seară, la televiziunea publică, preşedintele Traian Băsescu a calificat afirmaţiile fostului premier drept "propagagandă bolşevică".

Descărcaţi documentul aici

"Astea intră în propaganda de tip bolşevic - să sperii. De fapt, foarte mulţi au vrut să fie un eşec, România să intre în derapaj. Şi ştiţi foarte bine: au fost trusturi de presă, care primul obiectiv a fost descurajarea populaţiei, prăbuşirea moralului populaţiei şi sădirea neîncrederii în Guvern. Uite că acest Guvern a reuşit să tracteze România din criză, împotriva voinţei foarte multora", a comentat Băsescu.

.Năstase susţine că documentul a fost trimis guvernului român pentru ca guvernul român să- adopte şi să-l trimita apoi, oficial, la Washington, dar că a suferit unele modificari în urma negocierilor din ultimile zile.

"Judecaţi singuri afirmaţiile lui Băsescu", susţine pe blog Adrian Băstase, într-o postare intitulată "Bolşevicul Băsescu". Documentul (ataşat) pare a fi ataşamentul unui e-mail trimis de şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, la data de 3 mai mai multor oficiali reuropeni şi români din Banca Naţională şi Ministerul Finanţelorşi seamănă cu o ciornă a cărei destinatar final este şeful FMI, Dominique Strauss Kahn.

"Din câte ştiu eu - scria Năstase duminică pe blogul său - delegaţia FMI nu ne-a contactat pentru a ne cere opinia în legătură cu un text pe care, oricum, îl ţin secret. Un text care, din informaţiile mele, cel puţin în varianta din 3 mai, este extrem de dur ( inclusiv în ceea ce priveşte în domeniul medical, pentru perioada 2010-2013 - număr de paturi, cheltuieli cu medicamentele, cu medicii, reduceri cu 0,8% din PIB, prin reducerea cheltuielilor sociale, prin disponibilizări în societăţile de stat, inclusiv pregătirea pentru privatizare a transportului CFR marfă, a începerii privatizării TAROM, măsuri dure în sectorul energetic - inclusiv la Oltchim)".

În documentul atribuit de Năstase lui Franks, Guvernul se angajează, între altele, să vândă, din acţiunile pe care de deţine la diverse companii, după cum urmează: Petrom - 10%; Transelectrica - 15%; Transgaz - 15%; Romgaz - 15%; Nuclearelectrica - 10%; Hidroelectrica - 10%; Să privatizeze complet companiile de distribuţie Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia şi Electrica Serv.

Guvernul se mai angajează: Să pună la punct legislaţia pentru instituirea unei noi autorităţi metropolitane de transport, care să înglobeze Metrorex şi traficul de suprafaţă; Costurile de Mentenanţă la Metrorex scad cu 30%; Privatizarea a 20% din Tarom pe bursă sau cu un investitor strategic; Management privat la Tarom