Richard III în Coreea de Sud/ de Radu Constantinescu

Ziarul Financiar 10.05.2011

Teatrul Maghiar de Stat din Cluj Napoca începe în aceste zile un turneu în Coreea de Sud. Cu acest prilej, în 21 şi 22 mai piesa Richard III de William Shakespeare, în regia directorului instituţiei, Tompa Gabor, va fi prezentată la Daejeon, iar în 26 şi 27 mai la Seoul. În capitala sud-coreeană, spectacolul va avea loc la Centrul LG Arts în cadrul stagiunii CoMPASS 11, o stagiune de Muzică şi Arte ale Spectacolului Contemporan, organizată între 13 martie şi 27 noiembrie a.c.

Programul stagiunii include atât muzică clasică, jazz şi world music, cât şi teatru şi producţii de dans. Remarcabilul centrul de cultură şi artă din Seoul, LG Arts Center, este un important loc de întâlnire al programelor globale şi orientate spre viitor, găzduind cele mai bune producţii şi artişti recunoscuţi la nivel naţional şi internaţional. LG Arts Center a sărbătorit anul trecut zece ani de existenţă. În acest an, alături de spectacolul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj se vor prezenta artişti precum Gilberto Gil, Carolyn Carlson, Baletul Naţional Spaniol, Il Gardellino, Compania Akram Khan etc.

Centrul de Cultură şi Artă din Daejeon funcţionează de opt ani şi a găzduit nenumărate evenimente de talie internaţionlă precum concertul Filarmonicii din New York. Scopul organizaţiei este formarea unor relaţii organice între instituţii didactice, organizaţii artistice şi sociale.

După premiera din anul 2008, spectacolul Richard III a fost prezentat şi la Festivalul Shakespeare de la Gdansk - Polonia, Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa - Bucureşti, Festivalul Shakespeare de la Gyula - Ungaria, Festivalul Internaţional de Teatru - Sibiu şi Budapesta.