Liberalii "reunesc" familia Săftoiu. Fostul consiler al lui Băsescu şi şef al SIE a trecut cu arme şi bagaje la PNL

Autor: Iulian Anghel 10.05.2011

Fostul consilier al lui Traian Băsescu şi apoi director al Serviciului de Informaţii Externe (SIE) Claudiu Săftoiu (44 de ani) s-a înscris în PNL, un pas pe care în urmă cu trei ani l-a făcut şi fosta sa soţie, Adriana Săftoiu, cândva mâna dreaptă a actualului preşedinte.

PNL, adversar declarat al lui Traian Băsescu îi are acum în propria-i ogradă pe doi dintre cei mai apropiaţi (cândva) oameni ai preşedintelui, care îi cunosc foarte bine şi plusurile şi lipsurile - foştii soţi Săftoiu alături de care şeful statului a cules primele roade ale puterii câştigând primele bătălii electorale.

Claudiu Săftoiu este un exemplu de carieră publică care a început şi s-a sfârşit din voinţa lui Traian Băsescu.

Fost ziarist de radio şi apoi de presă scrisă, Claudiu Săftoiu s-a remarcat în vremea în care era jurnalist la Evenimentul Zilei (1997-1999). Era perioada când PD cu vârful de lance Traian Băsescu, ministrul transporturilor la acea vreme, a provocat o criză politică finalizată, după o scurtă părăsire de către PD a coaliţiei guvernamentale, cu demisia premierului Victor Ciorbea.

Într-un interviu de la începutul lui 1998, dintr-o serie mai lungă pe care Claudiu Săftoiu le-a făcut cu Traian Băsescu, acesta din urmă a pornit un atac furibund la adresa premierului care, supărat, i-a cerut demisia. Băsescu a demisionat, dar a tras după el întregul PD pentru ca, în final, totul să se termine cu demisia lui Victor Cirobea, în primăvara lui 1998.

Soţia sa, Adriana Saftoiu, a fost purtător de cuvânt al premierului care l-a înlocuit pe Ciorbea, Radu Vasile, cu care Băsescu se înţelegea foarte bine. După demiterea lui Vasile (sfârşitul lui 2009), Băsescu a luat-o pe Adriana Săftoiu la Ministerul Transporturilor ca director de cabinet. Claudiu Săftoiu a ajuns oficial în tabăra actualui preşedinte prin 2000 când Băsescu a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei.

După câştigarea alegerilor prezidenţiale de către Băsescu, în 2004, cei doi au ajuns consilieri ai preşedintelui - Claudiu pe politică internă, Adriana şefă a Departamentului de comunicare şi purtător de cuvânt.

În octombrie 2006, preşedintele l-a numit pe consileriul său şef al SIE (în locul puternicului general Silviu Predoiu), carieră întreruptă câteva luni mai târziu de o gafă monumentală a şefului Serviciului de Informaţii Externe care a susţinut, într-o audiere în Parlament, că instituţia pe care o conduce deţine tehnică proprie de ascultare a convorbirilor, lucru interzis de lege care stipulează că doar SRI poate face interceptări.

Săftoiu a susţinut, ulterior, că a făcut o confuzie, dar în 19 martie 2007 a demisionat la presiunea lui Băsescu, devenind cu timpul unul dintre cei mai înverşunaţi adversari ai preşedintelui. Soţia sa a demisionat câteva zile mai târziu, la 28 martie. A fost curtată apoi de PNL, partid pe listele căruia a ajuns, după alegerile din 2008, deputat, în ciuda faptului că atâta vreme cât a fost la Cotroceni liberalii i-au fost principalii adversari.

Acum cei doi, chiar dacă nu mai formează un cuplu, se regăsesc în tabăra adversarului principal al PNL, Traian Băsescu, omul pentru cu care au lucrat şi cu care au colaborat peste 10 ani.