Eliminarea subvenţiei la energie ar putea fi un loz câştigător pentru vânzătorii de centrale termice

Autor: Ioan Dornescu 10.05.2011

Eliminarea subvenţiei la energia termică, decisă de Guvern după ultimele discuţii cu FMI, va genera o creştere a debranşărilor de la sistemul centralizat şi o majorare a vânzărilor de centrale termice, în unele oraşe, de peste 30% în acest an, estimează compania Ariston Thermo, filială a unui grup italian.

Guvernul s-a angajat în ultimele discuţii cu FMI să elimine subvenţia la energia termică în perioada imediat următoare, astfel că factura populaţiei pentru încălzire şi apă caldă ar putea creşte cu până la 60% până la finele anului, în funcţie de capacitatea primarilor de a acoperi diferenţa din surse proprii. Subvenţia pentru producerea energiei termice este acordată în prezent atât de la bugetul de stat, cât şi de la bugetele locale.

"La începutul acestui an estimam o creştere în 2011 de 30% a pieţei de centrale termice comparativ cu 2010, la aproximativ 180.000 de unităţi, mare parte dintre cele achiziţionate de cei care se vor debranşa. În funcţie de ce procent din subvenţie vor putea susţine primăriile locare, suntem de părere că piaţa ar putea raporta în anumite oraşe un avans mai mare de 30%", a spus Cătălin Drăguleanu, director de vânzări al Ariston Thermo România.

Compania este controlată de Ariston Thermo Group din Italia, specializat în producţia şi furnizarea de echipamente şi servicii destinate încălzirii şi producerii de apă caldă menajeră.