Grecii şi nemţii anunţă săptămâna viitoare Bucureştiul dacă vor să cumpere Romtelecom. Fecioru: Nu ştim nimic de o schimbare de CEO la Romtelecom

Autor: Adrian Stefan Seceleanu 10.05.2011

Michael Tsamaz, preşedinte şi CEO al grupului OTE, şi "un vicepreşedinte al Deutsche Telekom", vor veni săptămâna viitoare la Bucureşti pentru a-i informa pe reprezentanţii Ministerului Comunicaţiilor ce hotărâre au luat în legătură cu propunerea făcută de statul român de a cumpăra şi restul pachetului de 46% din Romtelecom.

"La întâlnirea de marţi 17 mai vor participa Michael Tsamaz şi un vicepreşedinte al Deutsche Telekom. Tema discuţiei este cea a acţiunilor Romtelecom. Săptămâna viitoare expiră termenul la care trebuie să primim un răspuns. Nu credem că vin degeaba la Bucureşti", a declarat pentru ZF Marius Fecioru, secretar de stat la Ministerul Comunicaţiilor. La întâlnirea cu partea greco-germană va participa Marius Fecioru, ministerul comunicaţiilor Valerian Vreme şi alţi reprezentanţi ai statului.

Oficialii OTE nu au putut fi contactaţi pentru a confirma detaliile întâlnirii.

Grupul de telecomunicaţii OTE a cerut în martie statului român o nouă amânare de 45 de zile pentru a oferi un răspuns şi un preţ în ceea ce priveşte achiziţia pachetului de acţiuni de 46% din Romtelecom de la guvern.

Statul român deţine 45,99% din capitalul Romtelecom, iar OTE un pachet reprezentând 54,01% din acţiuni.

Conform contractului de privatizare, Ministerul Comunicaţiilor a solicitat anul trecut OTE să prezinte până la finele anului 2010 o ofertă de cumpărare a pachetului de acţiuni deţinut de stat la Romtelecom. Termenul a fost decalat ulterior cu trei luni, până la finele lunii martie, la solicitarea grupului elen.

Reprezentanţii OTE nu au confirmat că vor răspunde în termen de 45 de zile şi că au angajat Citigroup pentru a evalua companie, aşa cum a declarat ministrul român Valerian Vreme.

Ministerul susţine că a iniţiat proceduri preliminare pentru listarea pe bursă şi că ar fi avut loc discuţii cu reprezentanţii mai multor bănci de investiţii, printre care Citibank, Goldman Sachs şi Rothschild.

Grupul OTE este controlat de Deutsche Telekom, care deţine o participaţie de 30% şi asigură managementul operatorului elen.

În noiembrie 2010, ministrul Vreme a declarat că evaluează la un miliard de euro pachetul de acţiuni deţinut de stat la Romtelecom, sumă pe care Ministerul Comunicaţiilor se aşteaptă să o încaseze din vânzarea acestuia către OTE sau pe piaţa de capital.

În Grecia însă, analiştii evaluează pachetul de 46% din Romtelecom la cel mult 300 mil. euro, potrivit relatărilor din presa de la Atena.

OTE a devenit acţionar la Romtelecom în 1998 şi a devenit acţionar majoritar la Romtelecom în 2003.

Fecioru: Nu ştim nimic de o schimbare de CEO la Romtelecom

Întrebat dacă pe agenda discuţiilor de săptămâna viitoare figurează şi numirea aceluiaşi director executiv şi la Cosmote România şi la Romtelecom, Marius Fecioru spune că oficial nu are nicio informaţie pe această temă. "Nu am fost informaţi despre o asemenea decizie. Grupul OTE trebuie să ne spună dacă există o asemenea problemă pe agendă", a spus Fecioru pentru ZF.

Potrivit unor informaţii obţinute de ZF Romtelecom şi Cosmote, companiile de telefonie fixă şi mobilă controlate de grupul elen OTE, cu peste 11 milioane de abonamente la telefonie, internet şi televiziune şi afaceri de peste 1,1 mld. euro pe an, vor fi conduse de un singur om iar în această funcţie va fi promovat Stefanos Theocharopoulos. El îl va înlocui astfel în funcţie pe Yorgos Ioannidis, 61 de ani, CEO al Romtelecom din 2007.

Marius Fecioru insistă însă că nu are aceste informaţii, şi nu doreşte să comenteze zvonuri. "Nu am nicio informaţie oficială despre acest subiect. Grupul OTE ne poate anunţa de exemplu marţi că directorul general al Romtelecom şi-a dat demisia, sau că el urmează să fie înlocuit şi că va fi convocat Consiliul de Administraţie în acest sens, sau este posibil să nu ne anunţe nimic în legătură cu acest subiect".