Brokerii: Pentru moment străinii şi-au pierdut interesul pentru Bursă

Autor: Stefan Musgociu 10.05.2011

Bursa a scăzut cu 0,78%, in­fluenţată în special de acţiunile OMV Petrom (SNP), care au coborât cu 3,15%, deoarece înce­pând de marţi cumpărătorii acestor titluri nu mai pot încasa dividende aferente anului trecut.

De regulă, în data ex-dividend, după care cumpărătorii nu mai pot încasa dividende aferente anului trecut, preţul acţiunilor scade cu o valoare apropiată de dividendul pe care îl va acorda emitentul respectiv. Acţiunile OMV Petrom au scăzut cu 0,0135 lei, iar dividendul net este de aproape 0,015 lei/titlu.

La finalul sesiunii, titlurile com­paniei petroliere erau cotate la 0,4155 lei, preţ cu 3,15% sub închiderea de luni. Operaţiunile cu acţiunile OMV Petrom au cumulat 681.000 de lei.

Adrian Bărbulescu, director adjunct de operaţiuni la firma de brokeraj Prime Transaction, consideră că lichiditatea mică şi variaţiile uşoare înregistrate de majoritatea acţiunilor indică o prezenţă mai redusă a investitorilor străini în piaţă.

"Din ce se poate observa, piaţa ro­mâ­nească a ieşit pentru moment din atenţia jucătorilor mai mari. În lipsa unor ştiri şi evenimente mai semnifi­ca­tive, singurul impuls mai era dat de divi­dende. Odată cu apropierea de datele de înregistrare reiese clar că unele cotaţii au avut aprecieri doar ca urmare a politicii de dividend, iar cei care au marşat mai mult pe acest aspect au fost jucătorii mici", a declarat Băr­bulescu.

El crede că atenţia investitorilor străini este axată în prezent pe pieţele externe deoarece acestea înregistrează variaţii mai ample, iar din acestea jucătorii pot obţine câştiguri mai mari.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 0,82%. Indicele BET-FI a înregistrat o corecţie de 0,8%, tras în jos în principal de acţiunile Fondului Proprietatea (FP), care au coborât cu 2,15%.

La finalul şedinţei, acţiunile Fon­dului erau cotate la 0,545 lei şi se clasau pe prima poziţie în topul rulajelor, cu transferuri de 8,7 mil. lei. Preţul este uşor peste cotaţia minimă înregistrată pe bursă de aceste titluri în data de 3 mai, de 0,538 lei/acţiune.

Titlurile Transelectrica au urcat cu 4,81%, la 22 lei, pe o lichiditate de 1,8 mil. lei. Evoluţia a fost determinată de re­zul­tatele financiare înregistrate în pri­mul trimestru şi pe care compania le-a anunţat luni după închiderea şedinţei bursiere.

Compania naţională de transport al ener­giei electrice a avut în primele trei luni un profit net de 160,8 milioane lei (39,2 mil. euro), de 3,2 ori mai mare com­­parativ cu perioada similară a anului trecut, pe fondul reducerii cheltu­ie­lilor. "Atât timp cât la noi nu vor apărea informaţii cu ecou şi către in­vesti­torii de calibru, nu aş putea miza pe o direcţie precisă a pieţei. Vom rămâne blocaţi într-o piaţă cu volume relativ mici şi cu mişcări date de investitorii speculatori", a conchis brokerul.

La închiderea şedinţei de la Bu­cureşti, bursele vest-europene avansau cu maximum 1,3%, influenţate de acor­dul semnat de Microsoft pentru pre­luarea Skype Technologies, pentru 8,5 miliarde dolari. Majoritatea pieţelor din Europa Cen­trală şi de Est consemnau variaţii foarte reduse. Cele mai vizibile miş­cări erau înregistrate de burse din Po­lo­nia şi Rusia. Piaţa din Polonia avansa cu 0,6%, în timp ce bursa din Rusia era în scădere cu 0,6%.

De urmărit astăzi