Noua lege a contabilităţii îi va aduce în legalitate pe contabilii „la negru“

Autor: Andreea Mioara Neferu 10.05.2011

Preşedintele CECCAR explică principalele modificări din lege şi ce se va întâmpla pe piaţa contabililor.



Noua lege a contabilităţii, modificată prin ordonanţă de urgenţă a guvernului, face pentru prima oară o distincţie clară între procesele de organizare şi ţinere a contabilităţii, respectiv întocmire şi semnare.

Astfel, sistemul românesc de contabilitate face un pas înainte către dereglementare, apropiinduse de şcoala de tip anglo-saxon, susţine Marin Toma, preşedintele Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR).

O noutate pe care legea contabilităţii o aduce este faptul că absolvenţii de studii economice superioare vor putea în acelaşi timp să organizeze şi să ţină contabilitatea, precum şi să întocmească şi să semneze situaţiile financiare la firmele care au afaceri de sub 35.000 de euro pe an. Până în prezent, doar membrii CECCAR puteau realiza toate cele patru operaţiuni.

Aceste firme care vor angaja prin contract sau convenţie civilă absolvenţi de studii economice superioare pentru realizarea contabilităţii riscă foarte mult, în condiţiile în care aceşti absolvenţi vor fi responsabili nu numai cu ţinerea contabilităţii, ci şi cu întocmirea şi semnarea acesteia, menţionează Toma.

"Ca întreprinzător, trebuie să fii aventurist să accepţi un asemenea lucru. Aş separa aceste două procese (organizarea şi ţinerea, respectiv întocmirea şi semnarea - n.red.), pentru că riscul este destul de mare. La companiile mari, doar cel care semnează răspunde. Spre exemplu, pentru o factură fictivă introdusă în costuri sunt răspunzători împreună şi întreprinzătorul, şi absolventul de studii economice superioare, pentru că este fals în acte, deci o infracţiune", spune Toma.

Toma atrage atenţia şi asupra faptului că persoanele cu studii economice superioare care organizează şi conduc contabilitatea la persoanele juridice cu cifră de afaceri şi respectiv active sub 35.000 de euro pot desfăşura această activitate numai pe baza contractelor sau convenţiilor civile, încheiate potrivit Codului civil.

" Absolvenţii de studii economice superioare s-au grăbit să se înregistreze ca PFA (persoană fizică autorizată - n.red.) pentru a putea presta astfel de servicii (pentru firmele cu afaceri şi active sub 35.000 de euro), ceea ce este total greşit, pentru că pot fi acuzaţi de evaziune fiscală", explică preşedintele CECCAR.