FMI vede Guvernul făcând licitaţii „la TV“ pentru managerii privaţi la companii de stat

Autori: Voican Razvan , Adelina Mihai 10.05.2011

Guvernul ar urma să realizeze licitaţii internaţionale transparente pe modelul "la televizor" pentru a selecta firmele de consultanţă care să se ocupe de recrutarea managerilor profesionişti independenţi pentru aproximativ 50 de companii de stat alese împreună cu FMI, spune Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la instituţia financiară internaţională.

"Consultanţii vor strânge CV-uri serioase pentru posturi de CEO (director general) sau CFO (director financiar), le vor analiza în funcţie de competenţele cerute pentru fiecare companie şi vor stabili liste scurte de candidaţi din care Guvernul va putea alege", este mecanismul schiţat de Tănăsescu. Numai că acest proiect nu se anunţă nici simplu, nici ieftin, nici peste măsură de realist prin prisma susţinerii politice necesare. Potrivit estimărilor Association of Executive Search Consultants (AESC), care reuneşte cele mai mari firme de executive search din lume, firma care ar câştiga licitaţia ar putea obţine un contract de 1,5 mil. euro.

"Este foarte dificil de estimat valoarea contractului pe care Guvernul l-ar putea semna cu o firmă internaţională de executive search pentru recrutarea a 30-40 de manageri pentru com­paniile de stat, fără a şti complexitatea sarcinilor şi specificităţile pieţei româneşti în ceea ce priveşte recrutarea executivilor performanţi, însă la o primă estimare valoarea contractului ar putea reprezenta o investiţie de circa 1,5 milioane de euro", a declarat pentru ZF Christophe de Callatay, Managing Director în cadrul AESC Europa

"Eu sper să existe suficientă voinţă politică pentru că s-ar realiza astfel un progres fantastic, acele companii ar putea fi în sfârşit ferite de influenţe de partid şi ar exista un control asupra situaţiilor lor financiare", spune Tănăsescu, fost ministru de finanţe în guvernul Năstase.

El crede că susţinerea de care beneficiază acest proiect din partea preşedintelui Traian Băsescu creează premise de reuşită, deşi admite că precedentele în materie de extragere a companiilor de stat de sub controlul politic nu sunt încurajatoare.Ideea angajării unor conducători profesionişti pe bază de contract de management pentru anumite companii de stat nu este nouă, fiind vehiculată de mai multe ori şi de fostul premier liberal Călin Popescu-Tăriceanu pentru societăţi precum Tarom, de exemplu, însă nu a ajuns să fie pusă în practică.

Tănăsescu consideră că efortul financiar şi organizatoric necesar selecţiei managerilor privaţi ar merita pe deplin pentru că profesioniştii astfel aleşi vor avea contracte de performanţă ferme care va viza creşterea disciplinei financiare şi a transparenţei în sectorul companiilor de stat şi al regiilor. De altfel, el afirmă că Ministerul Finanţelor încă nu dispune la această oră de o situaţie exactă a facturilor neplătite şi a datoriilor mai mari de 90 de zile acumulate de societăţi de stat. "În două-trei săptămâni ar trebui să se încheie centralizarea acestor cifre. În prezent este greu de estimat cât vor totaliza aceste sume, însă nu este exclusă o surpriză neplăcută."

Pe de altă parte, el remarcă faptul că Guvernul a reuşit să aducă aproape de zero arieratele înregistrate la nivel central. Reprezentanţii AESC spun că, la nivel european, taxa medie încasată de un consultant senior în executive search poate depăşi 50.000 de euro, la un salariu minim anual de 150.000 de euro al executivului plasat. Membrii asociaţiei lucrează cu contracte de tip "retained", adică solicită, în general, o treime din suma totală înainte de a începe procesul de recrutare şi pe care o primesc, indiferent dacă găsesc sau nu candidatul dorit.

Mai există firme care lucrează şi cu contracte de tip "contingency", când se întâmplă ca profilul executivului căutat să existe deja în baza de date a head-hunterului sau de tip "success fee", în care recruiterul să primească banii numai dacă găseşte candidatul căutat şi acesta acceptă funcţia oferită.AESC are în România şase membri, cu sediul în Bucureşti: Accord Group Eastern şi Central Europe, Amrop, K.M. Trust & Partners, Leadership Development Solutions, Neumann International, precum şi Stanton Chase International.