Varşovia - bursa cu o companie nouă în fiecare zi - a câştigat un milion de euro din listări

Autor: Roxana Pricop 11.05.2011

Bursa de Valori din Varşovia (Warsaw Stock Exchange-WSE), cel mai mare operator bursier din Europa Centrală şi de Est, a încasat venituri din listările companiilor în valoare de 5,3 milioane de zloţi (1,3 mil.euro) în primul trimestru al anului, interval în care a găzduit 45 de Oferte Publice Iniţiale (IPO) de acţiuni derulate de companii private.

Aproape jumătate din IPO-urile derulate de companii private în vederea listării pe o bursă la nivel european în primul trimestru au avut loc la Varşovia. Mai mult, în intervalul cuprins între 1 ianuarie şi 21 aprilie, un număr de 78 de companii s-au listat pe pieţele operate de Bursa Valori din Varşovia de la începutul anului. Din punct de vedere statistic, în fiecare zi lucrătoare din an o companie privată a devenit publică prin listarea la una din pieţele operate de Bursa din Varşovia.

Potrivit unui comunicat oficial, Bursa din Varşovia a încheiat primul trimestru al anului cu profit net de 38,6 milioane de zloţi (9,8 mil.euro), mai mare cu 45% faţă de acelaşi interval al anului trecut. Veniturile totale ale Bursei în primul trimestru au fost de 69,2 milioane de zloţi (17,6 mil.euro), cea mai mare parte provenind de veniturile încasate din comisioanele de tranzacţionare. Din listări, Bursa a câştigat 5,3 milioane de zloţi (1,3 mil.euro), mai mult cu 15,4% faţă de acelaşi interval al anului trecut.

"Rezultatele WSE pe primul treimestru reflectă starea foarte bună a pieţei poloneze de capital", a declarat Ludwik Sobolewski, directorul executiv al WSEw.

Bursa din Varşovia avea o capitalizarea bursieră de aproape 145 mld.euro la finele primului trimestru.