Microsoft va pune Skype pe Outlook, Hotmail şi Xbox

Autor: Ştefan Vrabie 11.05.2011

Directorul executiv al Microsoft Steve Ballmer, a declarat că Skype, serviciul de telefonie video online pe care tocmai a plătit 8,5 mld. dolari, va fi integrat pe consolele Xbox şi va permite utilizatorilor să comunice în timp ce se joacă.

Suma pe care Microsoft a plătit-o pentru Skype reprezintă un multiplu de 32 faţă de profitul operaţional, achiziţia triplând valoarea iniţială a furnizorului de apeluri video prin internet. Skype era un serviciu gratuit, iar acum va aduce către Microsoft o bază mai mare de clienţi, mai mult de 660 de milioane de membri înregistraţi la nivel mondial, din care 107 milioane utilizează serviciul cel puţin o dată pe lună.
Microsoft are planuri să integreze Skype în mai multe produse precum Lync, un produs de comunicare business, Xbox Live, Kinect, Outlook şi Hotmail.
Prin fuziunea tehnologiei Skype în produsele Microsoft, gigantul software ar putea grăbi şi adoptarea comunicaţiilor audio-video pe internet, în special în cadrul companiilor. "Skype este un pionier în comunicaţii online, şi odată cu achiziţia sa, Microsoft încearcă să devină tot mai relevant în noua eră a comunicaţiilor pe internet", a declarat Berge Ayvazian, consultant în telecomunicaţii. În plus, potrivit analiştilor, afacerea Microsoft-Skype ar putea duce la un val de schimbări în rândul industriei de telecomunicaţii, motivul principal fiind presiunea exercitată de comunicaţiile ieftine pe operatorii tradiţionali de telefonie mobilă, dar în special pe operatorii de telefonie fixă, ale căror preţuri sunt mai ridicate.
Skype a fost creat în 2003 de către Niklas Zennstrom şi Janus Friis, doi dezvoltatori software care au mai creat şi serviciul de transfer de fişiere Kazaa. În 2006, au vândut Skype către eBay pentru 2,6 miliarde de dolari. Analiştii au fost întotdeauna reticenţi cu privire la planurile eBay de a utiliza Skype pentru a conecta cumpărătorii şi vânzătorii şi nu au fost surprinşi în 2009 când cel mai mare site de licitaţii online a vândut 65% din acţiuni, în pierdere, către un fond privat de investiţii condus de Silver Lake Partners şi compania Andreessen Horowitz.
Veniturile Skype au crescut cu 20% anul trecut, la 860 de milioane de dolari, cu un profit operaţional de 264 milioane de dolari, deşi a avut o pierdere netă de 7 milioane de dolari după ce şi-a plătit datoriile.