Fondul Proprietatea a atins un nou minim pentru că pe piaţă vor intra un miliard de acţiuni noi

Autor: Stefan Musgociu 11.05.2011

Bursa a scăzut cu 0,96%, pe fondul unei lichidităţi de peste 11 mil. euro, sus­ţi­nută de titlurile Fondului Proprietatea (FP), care au atins un nou preţ minim de la listare.

Bursa s-a plasat în ultima lună pe o tendină corectivă, de la acea dată indicele BET pierzând până în prezent circa 6,6% din valoare.

Directorul de tranzacţionare al Rombell Securities, Adrian Tod, crede că unii investitori vând acum acţiuni la Fondul Proprietatea în aşteptarea că le vor recumpăra la un preţ mai mic după ce statul va relua efectiv procesul de conversie a titlurilor de despăgubire în acţiuni FP.

"Este clar că se apropie momentul în care în piaţă vor fi încărcate noi acţiuni, iar dacă intră un miliard de acţiuni, asta înseamnă clar o presiune la vânzare din partea celor care vor să aibă bani, nu acţiuni", spune Tod.

Potrivit Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), înainte de 2 mai, când s-a reluat procesul, aproape 10,7% din acţiunile FP urmau să fie transferate de Ministerul Finanţelor persoanelor care deţin titluri de despăgubire şi au optat pentru conversia în acţiuni. Totuşi, nicio acţiune FP din cele circa 1,5 miliarde pentru care există cereri depuse la ANRP din partea deţinătorilor de titluri de despăgubire nu a fost transferată încă din portofoliul Ministerului Finanţelor în conturile persoanelor care aşteaptă despăgubiri.

Acţiunile Fondului Proprietatea au continuat linia descendentă din ultimele sesiuni şi au scăzut cu 1,83%, la 0,535 lei. Astfel, au atins cel mai redus preţ de închidere de la listare.

Indicele BET, al primelor zece acţiuni în funcţie de lichiditate, a scăzut cu 1,17%.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi ale Fondului Proprietatea (FP), a scăzut cu 2,04%, influenţat în principal de co­recţia acţiunilor FP, de 1,83%.

Preţurile în scădere i-au determinat pe speculatori să fie mai activi la tran­zacţionare, astfel că pe piaţa principală ope­raţiunile cu aceste titluri au cumulat 19,5 milioane lei. Cu acţiunile FP a fost realizat şi un deal pentru un milion de lei. Tranzacţia negociată a fost efectuată la 0,545 lei, preţ similar cu ultima cotaţie de marţi.

Investitorii nu au reacţionat în prima parte a şedinţei la rezultatele financiare din primul trimestru anunţate de OMV Petrom înaintea deschiderii şedinţei bursiere, iar acţiunile com­pa­niei au scăzut uşor, cu 0,8%, pe rulaje re­duse. Totuşi, în jurul orei 13:10 un ordin puţin mai mare de vânzare a dus preţul cu 3,25% sub nivelul de marţi, însă apoi corecţia s-a temperat uşor la aproximativ 2%.

La închiderea sesiunii aceste acţiuni erau cotate la 0,4065 lei, preţ cu 2,17% sub cel din ziua anterioară.

"Este posibil ca în acest caz să fi asistat la lichidarea poziţiilor unui in­ves­titor mai măricel, care a vrut să vândă cu orice preţ", a mai spus brokerul.

Acţiunile Oltchim au crescut ieri cu 15%, iar cea mai recentă tranzacţie cu aceste titluri a fost realizată la preţul de 0,5405 lei.

De urmărit astăzi