Fondul Proprietatea vrea să investească pe Bursa de la New York, după ce a luat tot caimacul Bursei de la Bucureşti

Autor: Roxana Daniela Pricop 11.05.2011

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a aprobat efectuarea de către Fondul Proprietatea de investiţii în valori mobiliare admise la cota oficială a New York.

Stock Exchange, înregistrată în Statele Unite ale Americii, autorizată şi supravegheată de către Securities & Exchange Commission.

Avizul acordat de CNVM a venit în urma unei solicitări trimise de administratorul Fondului-compania Franklin Templeton.

În luna martie, Fondul a făcut primele investiţii pe pieţele externe de capital, cumpărând acţiuni în valoare de 265 milioane de lei (63 mil. euro) de pe bursa austriacă.

La finele lunii martie, Fondul avea active nete de 4 miliarde de euro investite în peste 80 de companii. Cea mai valoroasă companie din portofoliul FP este Petrom, care concentrează aproape 30% din activele Fondului.

Alături de Petrom, Fondul are deja în portofoliu acţiunile celor mai mari şi lichide companii listate la Bursa din Bucureşti, precum BRD, Transelectrica, Trasngaz, iar în urma unor recente achiziţii şi-a crescut participaţia la combinatul chimic Azomureş.

Diversificarea portofoliului Fondului prin investiţii externe are loc în condiţiile în catre Bursa de la Bucureşti oferă puţine oportinutăţi de investiţii iar anumite sectoare de activitate precum telecomunicaţiile, IT&C sau industria alimentară sunt absente de pe Bursa locală.