Turcii de la Azomureş şi-au dublat profitul în trim. I, la 10 mil. euro

Autor: Adrian Cojocar 11.05.2011

Azomureş Târgu-Mureş (AZO), liderul pieţei de îngrăşăminte chimice din România care este controlat de acţionari turci, a raportat în primele trei luni din acest an un profit net de 44,2 mil. lei (10,5 mil. euro), nivel dublu faţă de câştigul consemnat în intervalul ianuarie-martie din 2010.

În perioada octombrie-decembrie din 2010 compania înregistrase un profit net de 58,6 mil. lei (13,7 mil. euro).

Afacerile Azomureş au avansat în primul trimestru din acest an cu 43,8% şi au ajuns la 408,3 mil. lei (96,8 mil. euro).

Creşterea profitului a venit din activitatea de bază, câştigul din exploatare al Azomureş majorându-se la un ritm şi mai rapid, respectiv de patru ori, până la 88,9 mil. lei.

Pe de altă parte, compania a consemnat pierderi de aproape 36 mil. lei de pe partea financiară, cauzate în special de cheltuielile de 40 mil. lei înregistrate în contul "alte cheltuieli financiare" şi care sunt cauzate cel mai probabil de evoluţia nefavorabilă a cursului de schimb valutar asupra activităţii combinatului, în condiţiile în care o mare parte a producţiei merge la export.

Acesta este primul trimestru în care compania nu a mai beneficiat deloc de facilitatea de a se alimenta exclusiv cu gaze mai ieftine din producţia internă, pe care Guvernul le-a oferit-o marilor producători din industria chimică din octombrie 2009 până la finele lui octombrie 2010 pentru a depăşi mai uşor perioada de criză.

Preţul la gaze din producţia internă este ţinut prin măsuri administrative la un nivel de circa două ori mai scăzut faţă de cotaţia preţului la gaze pe piaţa internaţională, iar producătorii de îngrăşăminte se alimentează cu gaze pe baza unui coş între preţul la intern şi cel de pe piaţa internaţională. Până în luna noiembrie industria chimică a beneficiat de gaze doar din producţia internă la un preţ mai scăzut decât în prezent.

Omul de afaceri Ioan Niculae, principalul concurent al Azomureş pe piaţa internă, a decis la începutul anului să-şi închidă pe rând toate combinatele chimice, însă recent a declarat în presă că a redeschis două dintre combinate, pentru că condiţiile de piaţă s-au îmbunătăţit semnificativ şi nu mai făcea faţă comenzilor.