Fondul Proprietatea, SIF Banat-Crişana şi Zentiva scad puternic pe bursă după trecerea datei de dividend

Autor: Andrei Chirileasa 12.05.2011

Titlurile Fondului Proprietatea (FP) au pierdut 6,4% în deschiderea şedinţei de tranzacţionare, atingând un nou minim de la listarea pe Bursă, de 0,501 lei.

Scăderea a fost determinată de trecerea datei până la care deţinătorii de acţiuni FP beneficiau de dividende. Astăzi este prima zi în care acţiunile FP nu mai poartă dividend (data ex-dividend). Valoarea dividendului brut la FP este de 0,0314 lei/acţiune, iar acţiunile s-au corectat pe Bursă cu 0,034 lei.

Şi acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1) au scăzut cu 9,3% în deschidere tot ca urmare a trecerii datei de dividend. Valoarea dividendului brut la SIF1 este de 0,103 lei/acţiune, însă acţiunile au pierdut 0,116 lei pe Bursă.

Trecerea datei de dividend a determinat corecţii şi pentru titlurile SIF Oltenia (SIF5), care au pierdut % (0,06 lei), în condiţiile în care dividendul brut la SIF5 este de 0,075 lei.

Corecţiile celor trei acţiuni au determinat o scădere de 4,15% pentru indicele BET-FI.

Alte patru acţiuni au înregistrat astăzi corecţii tehnice ca urmare a trecerii datei de dividend. Cea mai puternică scădere au suferit-o titlurile producătorului de medicamente Zentiva (SCD), care au pierdut 15% (0,224 lei), în condiţiile în care dividendul brut este de aproape 0,3 lei. Astfel, este probabil ca acţiunile Zentiva să se corecteze şi în şedinţa de mâine.

Acţiunile Rompetrol Well Services (PTR) au pierdut 3,3%, astăzi fiind data ex-dividend.

Singura excepţie este Transelectrica (TEL), ale cărei acţiuni au crescut cu 1%, deşi titlurile nu mai oferă dividende începând de astăzi. Valoarea dividendului la Transelectrica este însă neglijabilă, reprezentând mai puţin de 1% din preţul acţiunii.

Conpet Ploieşti (COTE), în schimb, oferea până ieri un dividend semnificativ (de circa 10% din preţul acţiunii. Până la ora 11:00, acţiunile Conpet nu se tranzacţionaseră însă deloc pe piaţa RASDAQ.

Astăzi este ultima zi când investitorii mai pot cumpăra acţiuni pentru a beneficia de dividende la SIF Muntenia (SIF4). Dividendul brut este de 0,081 lei, în timp ce preţul acţiunii este de 0,835 lei, astfel că este de aşteptat ca mâine titlurile SIF4 să scadă puternic (data ex-dividend).